Verden

Tok farvel med voldtektsofferet

Hun skulle gifte seg med kjæresten om noen uker, var sin fars øyesten, og vennene hennes var sikre på at hun ville oppnå store ting etter å ha fullført legestudiene.

Mens India sørger over tapet på den 23 år gamle jenta som ble gjengvoldtatt på en buss i New Delhi, tegner de som faktisk kjente henne et portrett av en ung kvinne som både var forelsket og høyt elsket.

Selv om hun ikke var formelt forlovet visste vennene hennes at hun skulle gifte seg med mannen som ble alvorlig skadd i det samme angrepet som til slutt førte til hennes død.

Jernstang

Meena Rai, som deltok i begravelsen søndag, foreller at hun hadde vært og sett på brudekjoler med venninnen kort tid før hun ble brutalt voldtatt 12. desember.

- Hun skulle giftet seg i februar. De hadde gjort alle bryllupsforberedelsene og hadde planlagt festen i Delhi, sier Rai.

Paret hadde vært på kino og sett «Historien om Pi» i New Delhi den kvelden, før de satte seg på bussen de skulle ta hjem. Ifølge vitneobservasjoner kom en gjeng menn med hånlige kommentarer om at ugifte kvinner ikke hadde noe å gjøre ute så sent på kvelden. De seks mennene, som nå er tiltalt for drap og risikerer dødsstraff, slo til kjæresten med en jernstang før de begynte på 23-åringen, som fortsatt ikke er navngitt. Kvinnen ble brutalt voldtatt med jernstangen og døde på sykehus i Singapore av massiv organsvikt.

Fredelige lysdemonstrasjoner

En bølge av protester og sammenstøt har skylt over India siden den grufulle gjengvoldtekten ble kjent, men siden kvinnen ble erklært død, har gatene vært preget av lysseremonier og fredelige protester.

Bildet av det unge paret som hadde kost seg ute om kvelden på kino er blitt sagt å være grunnen til at så mange indere har relatert seg til hendelsen. Andre har imidlertid identifisert seg mer med historien om en hardtarbeidende student som prøver å komme seg opp og fram i livet. Familien solgte sin eiendom i Uttar Pradesh for å få råd til å betale for datterens utdanning.

På forsiden av The Hindustan Times står det at 23-åringen alltid var blant de beste i klassen, og at hun var fast bestemt på å tjene godt så hun kunne betale tilbake faren.

Lukket bisettelse

Tidlig søndag morges ankom liket av den 23 år gamle kvinnen i et spesialchartret fly til et sorgtynget India. Statsminister Manmohan Singh og studentens foreldre var til stede for å ta imot kisten.

Under fire timer senere holdt familien en lukket bisettelse sørvest i New Delhi, før den døde skulle kremeres. Et stort antall politifolk holdt vakt i området hvor bisettelsen fant sted.

Hendelsen har skapt ramaskrik i den indiske befolkningen og utløst en hissig debatt om den økende volden mot kvinner i det folkerike landet. Ikke bare har regjeringen lovet bedre beskyttelse for kvinner i India, men hendelsen har også ført til selvransakelse i et land hvor gjengvoldtekter er dagligdags, og seksuell trakassering ses på som flørting.

- Vi er klar over at dette verken er første eller siste gang det skjer en gjengvoldtekt i India, men det er klart at vi ikke lenger kommer til å tolerere seksualforbrytelser, sier advokaten Bela Rana, som deltok i en av de fredelige protestene søndag.

Selv etter mørkets frambrudd marsjerte både menn og kvinner gjennom gatene med tente lys i hendene for å minnes kvinnen.