Verden

Fredelige protester etter at kvinne døde

Flere tusen indere deltar i fredelige demonstrasjoner i New Delhi i kjølvannet av at en ung kvinne døde av skadene hun ble påført i en brutal voldtekt. De angivelige gjerningsmennene er nå siktet for drap.

NEW DELHI: Myndighetene i den indiske hovedstaden var forberedt på opptøyer etter rasende protester mot voldtekten sist helg. Ti undergrunnsstasjoner ble stengt, bilkjøring forbudt på hovedveiene i sentrum, og politisjef Neeraj Kumar ba innbyggerne om å holde seg i ro.

Den 23 år gamle kvinnen, som ikke er blitt identifisert, døde natt til lørdag av skadene hun ble påført i voldtekten for snart to uker siden. De seks personene som er pågrepet for voldtekten, ble kort tid etterpå siktet for drap.

Lørdag ettermiddag hadde minst fire tusen mennesker samlet seg til en fredelig demonstrasjon i et av områdene i New Delhi der folk fortsatt har lov til å samle seg.

Demonstranten Poonam Kaushik sier til BBC at myndighetene har skylden fordi de ikke har klart å garantere for kvinners sikkerhet i New Delhi.

– At kvinnen døde, vil bare generere mer sinne, slår han fast.

Døde av skadene

Den 23 år gamle medisinstudenten var på vei hjem fra kino sammen med en mannlig venn da de to ble banket opp på en buss av en gruppe på seks menn. De ble slått med jernstenger, og kvinnen ble voldtatt gjentatte ganger, blant annet med jernstenger, før hun og mannen ble kastet av bussen.

Mannen overlevde angrepet, men kvinnen svevde mellom liv og død i nesten to uker før hun døde på et sykehus i Singapore natt til lørdag.

– Hun var aldri ved bevissthet og døde på grunn av de voldsomme skadene, sier T. C. A Raghavan, Indias høykommissær til Singapore.

Han opplyser at kvinnen vil bli fløyet tilbake til India lørdag sammen med familien sin.

Ramaskrik blant unge

Voldtekten har ført til ramaskrik i India, særlig blant middelklasseungdom. Myndighetene ble tatt på sengen av de kraftige protestene, og det tok statsminister Manmohan Singh en hel uke å komme med en offentlig uttalelse.

Det ble tolket som at regjeringen ikke tok saken alvorlig fordi det dreide seg om en kvinne. Politikerne har fått kritikk for å ha gjort lite for å bedre kvinners kår i landet med 1,2 milliarder innbyggere. Ifølge en undersøkelse i sommer er India det verste landet å være kvinne i på grunn av drap på nyfødte jentebarn, bortgifting av jenter og slaveri.

Lørdag sier statsminister Singh at han er svært lei seg for kvinnens død.

– Vi har allerede sett hva slags følelser og krefter denne hendelsen har utløst. Dette er fullstendig forståelige reaksjoner fra et ungt India og et India som oppriktig ønsker forandring, mener han.

Samtidig oppfordrer Singh folk til å forholde seg rolig.

– Det ville hedre hennes minne hvis vi klarer å kanalisere følelsene og energien vår på en konstruktiv måte, sier han.

Seks siktet for drap

Delstatsministeren i hovedstadsområdet Delhi, Sheila Dikshit, maner også til ro og lover at «ordentlige grep vil bli gjennomført veldig snart» for å trygge byens kvinner.

– Vær vennlige og oppretthold roen. Samtidig skal vi sørge for å gjøre alt som overhodet er mulig for å beskytte kvinnene i byen vår, sa hun til journalister lørdag.

Dikshit la til at kvinnens død er et «skamfullt øyeblikk» for henne, ikke bare som delstatsminister, men som «innbygger i dette landet».

Fem menn mellom 20 og 40 år og en mindreårig gutt ble kort tid etter voldtekten pågrepet av politiet. Lørdag ble de siktet for drap.

– Vi vil gi de skyldige strengest mulig straff. Det gjelder også for lignende forbrytelser i fremtiden, sier innenriksminister Sushilkumar Shinde.