Verden

Nye angrep mot USAs ambassader

Demonstranter stormet torsdag USAs ambassade i Jemens hovedstad i protest mot den islamkritiske videoen.

Ifølge vitner knuste hundrevis av demonstranter vinduer og presset seg gjennom porten i det kraftig sikrede ambassadekomplekset selv om sikkerhetsvaktene skjøt i været for å holde dem tilbake.

Vaktene og politiet klarte deretter å få dem ut igjen, men flere mennesker skal ha blitt såret da de åpnet ild for å spre demonstrantene.

Iverksetter tiltak

USA øker sikkerheten på sine utenriksstasjoner i Asia etter angrepet i Libya tirsdag. UD vil ikke svare på om sikkerheten styrkes ved norske utenriksstasjoner i regionen.

– Vi kommenterer aldri sikkerhetstiltak på våre stasjoner. Men vi iverksetter selvsagt de tiltak og forholdsregler som er riktige til enhver tid, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD til NTB.

Tirsdagens angrep på det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya kostet fire amerikanske diplomater livet. Blant de drepte var ambassadør Chris Stevens.

Nye demonstrasjoner

Også utenfor den amerikanske ambassaden i Kairo i Egypt har det også i dag vært flere voldsomme demonstrasjoner som følge av at et utdrag av en sterkt islamkritisk amerikansk film var lagt ut på You Tube med arabisk dubbing.

Både Egypt, Afghanistan, Pakistan og Indonesia fordømmer filmen.

USA frykter at voldelige opptøyer som følge av filmen kan ramme andre amerikanske mål i regionen.

I en uttalelse fra president Barack Obama i går sa han at USA vil høyne sikkerhetsiltakene rundt deres ambassader rundt i hele verden.

Amerikanske statsborgere oppfordres til å unngå store folkemengder og være på vakt for uroligheter som kan oppstå i forbindelse med fredagsbønnen.

- Galt å angripe

Egypts president Mohamed Mursi forsvarer fredelige protester, men gjør det klart at det er galt å angripe mennesker eller ambassader.

I en TV-tale etter angrepene på den amerikanske ambassaden i Kairo sa Mursi at retten til å uttrykke seg og protestere er garantert, men uten å angripe privat eller offentlig eiendom og ambassader.

Han lovte å beskytte utlendinger, og han fordømte angrepet på det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya der den amerikanske ambassadøren og fire andre personer ble drept.

Tirsdag greide demonstranter å klatre over muren og rive ned det amerikanske flagget ved ambassaden i Kairo.