Verden

HBO med norsk TV-kanal

Det amerikanske TV-selskapet HBO etablerer seg i Norden. Dermed kan kvalitetsserier forsvinne fra NRK.

HBO vil etablere seg i Norden, melder de i en pressemelding, og følger med det opp strømmingstjenesten Netflix som kommer til Norge i løpet av året. Dermed kan vi oppleve enda flere kvalitetsserier enn tidligere her hjemme, men de forsvinner muligens fra NRK.

HBO står bak serier som «Entourage», «True Blood», «Sopranos», «Six Feet Under», «Boardwalk Empire», «Game of Thrones», «The Wire» og «True Blood».

I NRK er man usikre på om HBO-serier fortsatt skal sendes på statskanalen.

- Vi har en avtale som løper fram til nyttår på fri-TV-rettighetene. Vi kommer til å fortsette med seriene som allerede ligger i avtalen. En eventuell fornyelse er et prisspørsmål. Vi er forberedt på konkurranse, og det er det norske innholdet vi satser mest på, sier TV-sjef Arne Helsingen til Kampanje.

Innhold avgjør

Medieekspert Lasse Gimnes mener det er bra for Ola og Kari at flere distributører og innholdsleverandører satser i Norden.

- På kort sikt vil det ikke skje så mye på rettighetssiden, for der ligger det avtaler allerede. Derimot blir det spennende å se hva de vil tilby det norske markedet, sier Gimnes.

Han mener det er innhold og kostnadsnivå som vil avgjøre om HBO blir en suksess i Norge.

- Norden er et spennende marked, fordi vi ligger langt framme når det gjelder teknologibruk. Vi fikk tidlig en bred mobildekning, er store på nettbrett og har en høy internettdekning. Norden er ikke et spennende marked på grunn av størrelsen, men fordi det er et innovativt marked, sier Gimnes.

Konkurranse

Canal+ sitter i dag med rettighetene til HBOs dramaserier for betal-TV og får dermed vise nye episoder seks måneder før NRK, som har rettighetene for fri-TV.

HBO har godt grep på de norske TV-seerne med sine dramaserier, som ofte har en større markedsandel her enn hjemme i USA.

Canal+ er kjent med HBOs satsing. Administrerende direktør Steinar Brændeland tror likevel ikke det får noen umiddelbare konsekvenser for deres avtale med selskapet.

- Jeg kan ikke kommentere avtalelengden konkret, men vi kommer fortsatt til å ha HBO-innhold på kanalene våre i årene framover, sier han.

Canal+ frykter ikke konkurransen.

- I utgangspunktet gjør jeg ikke det. Jeg tror heller det vil utvide kategorien på betal-TV-siden. Det er viktig at vi får den typen innhold også i Norge. Vi har vært i markedet i 28 år og vet at det tar tid å bygge en kundebase. Det gjør man gjennom meget sterke partnerskap på distribusjonsfronten, sier direktøren i Canal+.

HBO sier de vil komme med mer informasjon i slutten av august.

Nyeste fra Dagsavisen.no: