Verden

Rører ikke abortloven

Brasils president og landets nye kvinneminister er begge for retten til selvbestemt abort. Men ingen av dem vil utfordre en av verdens strengeste abortlover.

RIO DE JANEIRO: (Dagsavisen): På 1970-tallet var de radikale feminister og kjempet de side om side mot Brasils militærdiktatur. I dag vil verken Brasils første kvinnelige president Dilma Rousseff eller den nyinnsatte kvinneministeren Eleonora Menicucci de Oliveira utfordre Brasils strenge abortlov.

Mens Dilma Rousseff skrev under på et løfte før hun ble valgt om ikke å endre loven, er Elenora Menicucci dristigere. Den ferske statsråden legger ikke skjul på at hun selv har tatt to aborter og at hun er en sterk tilhenger av kvinners rett til å avslutte svangerskap hvis de ønsker det.

- Det er uakseptabelt at kvinners reproduktive rettigheter fortsatt ikke blir respektert i Brasil, sa Menicucci da hun ble innsatt i februar.

Få dager etter presiserte ministeren at vil følge regjeringens linje - altså la abortloven være i fred.

Vakte harme

Det var den katolske kirkens behandling av en ni år gammel jente i Recife som virkelig satt Brasils strenge abortpraksis på verdenskartet. Jenta ble gravid med tvillinger etter å ha blitt voldtatt av stefaren sin i 2009. Mens stefaren gikk fri fra kirkens vrede, bannlyste erkebiskop Jose Cardoso Sobrinho jentas mor og legene som utførte aborten. Saken fikk bred oppmerksomhet og også Vatikanet ytret bekymring over den omstridte avgjørelsen. Bannlysingen ble etter hvert overprøvd av den katolske kirken i Brasil, i tråd med folkeopinionen. Tre år senere står abortloven i verdens største katolske land støtt.

Det betyr ikke at brasilianske kvinner ikke tar abort. Ifølge Brasils helsedepartement, utføres rundt en million ulovlige aborter hvert år. 200.000 av dem ender opp med skader som behandles på offentlige sykehus.

Berit Austveg, lege og styreleder i tidsskriftet Reproductive Health Matters, påpeker at de fleste uønskede aborter avbrytes, uavhengig av lover, helsetilbud og om det er trygt eller ikke.

Fattige dør

- Siden trygge aborter er tilgjengelige for alle som kan betale, er utrygge aborter i overveldende grad et fattigdomsproblem, sier Austveg til Dagsavisen, og beskriver med det Brasils dilemma.

For i de store byene og i rike nabolag vet «alle» hvor de ulovlige abortklinikkene er - på folkemunne kalles engleklinikker. Christina, en 53 år gammel pensjonert sykepleier, forteller at en abort i det velstående nabolaget Ipanema i Rio de Janeiro koster 800 reals, rundt 2500 norske kroner.

- Det er fattige kvinner som dør. Vi andre kan betale, sier Regina, som selv har tatt abort og ikke ønsker etternavnet sitt i avisen.

Til tross for strenge lover, snakker brasilianske kvinner åpent om både aborter, prevensjon og ulovlige klinikker. De siste årene har også prevensjon blitt lettere tilgjengelig mange steder. Rundt 80 prosent av brasilianske kvinner i fruktbar alder bruker en form for prevensjon, til tross for den katolske kirkens strenge linje også i dette spørsmålet. I løpet av det fire dager lange karnevalet i Rio de Janeiro i februar, delte byen ut 20 millioner gratis kondomer. Ifølge tall fra verdens helseorganisasjon, er de globale aborttallene stabile, mens antall utrygge aborter stiger. 97 prosent av alle aborter i Afrika, og 95 prosent av alle aborter i Latin-Amerika finner sted utenom offentlige sykehus, mot 9 prosent i Europa.

Mer fra Dagsavisen