Verden

AU vil ha fredsforhandlinger om Libya

Den afrikanske union (AU) ønsker å spille en større rolle i forsøkene på å løse krisen i Libya,

ADDIS ABEBA/OSLO: Utsendinger fra en rekke afrikanske land samlet seg fredag til møte for å diskutere konflikten i Libya. Også representanter fra EU, FN og Den arabiske liga var til stede på samlingen, som ble arrangert i Etiopias hovedstad Addis Abeba.

På møtet sa lederen i AU-kommisjonen, Jean Ping, at den panafrikanske organisasjonen vil tilrettelegge for samtaler som kan bidra til å få slutt på borgerkrigen i Libya.

Samtalene skal forsøke å få partene til å bli enige om hvilke reformer som trengs i landet for at man skal kunne løse de grunnleggende årsakene til konflikten.

Opposisjonen uteble

Mens Muammar Gaddafi sendte en fem mann stor delegasjon til Addis Abeba, dukket ikke representantene fra opposisjonen opp, slik det var ventet.

Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Utenriksdepartementet deltar på møtet som observatør, i tillegg til utsendinger fra land som USA, Frankrike og India. Han vet ikke hvorfor delegasjonen fra Benghazi ikke kom.

– Ingen vet hvorfor, om det skyldes rent logistikkmessige problemer eller om det var andre årsaker, sier Eide til NTB.

Utsendingene fra opposisjonen skulle uansett ikke delta på selve hovedmøtet, men ha vært til stede på de mange andre møtene som pågikk samtidig, forklarer Eide.

Samlingen i Addis Abeba var ventet å pågå hele fredag og muligens inn i lørdagen.

Bitre

Eide sier til NTB at det er en alvorlig stemning på møtet.

– Ingen her har særlig sans for Gaddafi, og AU stemte tidlig for en resolusjon som for dømmer voldsbruken mot sivile, forteller han.

Samtidig føler afrikanerne seg overkjørt av Vesten. AU hadde planlagt å sende en delegasjon til Tripoli og Benghazi sist søndag for å diskutere krisen med partene. Men delegasjonen ble hindret av at koalisjonsstyrken iverksatte flyforbudet over Libya sist lørdag.

– Det er AU bitre for. De føler de hadde et initiativ som ble skjøvet til side av Vesten, og det er lett å forstå at de reagerer på det, sier Eide

– Men Norge og resten av landene som deltar i koalisjonsstyrken mener situasjonen var akutt. Vi skulle gjerne hatt flere dager til å forhandle på, men det hadde vi ikke, sier Eide.

Splittet

AU-medlemmene er splittet i synet på hvordan man skal tilnærme seg situasjonen framover.

– Alle er enige om at Gaddafi må gå. Men det er uenighet i synet på om man kan begynne forhandlinger mens han fortsatt sitter ved makten eller om man skal vente til han har gått av, sier Eide.

Det er særlig Libyas naboland som ikke vil kreve at Gaddafi må gå av først.

– Alle er imidlertid enige om at det er behov for å holde Libya samlet. Man kan ikke tillate en langvarig splittelse av landet, sier Eide. (NTB)

Mer fra Dagsavisen