Verden

Obama sier ja til fri forskning på stamceller

Forskerne jubler, men konservative kristne fortviler.

Den amerikanske presidenten sa mandag at fjerningen av forbudet betyr at det åpnes «nye horisonter for medisinsk forskning uten politisk innblanding» i USA.

Obama innfører samtidig strenge regler for bruk av slik statsstøtte, og han understreker også at beslutningen ikke er noen garanti for utvikling av medisinske vidunderkurer.

– Det er fortsatt uklart hvor store løfter stamcelleforskningen byr på, og vi bør ikke overdrive betydningen av slik forskning. Men vitenskapsfolk tror disse ørsmå cellene kan hjelpe oss til å forstå og kanskje også helbrede alvorlige sykdommer, framholdt presidenten.

Obama gir nå USAs helsemyndigheter en frist på 120 dager til å utarbeide retningslinjer for stamcelleforskningen. Han understreker samtidig at han ønsker å styrke de politiske myndighetenes kompetanse i spørsmål som har med vitenskap å gjøre.

– Dreper uskyldige liv

Obamas forgjenger George W. Bush innførte forbud mot statlig finansiering av ny stamcelleforskning, og han begrenset støtten til slik forskning til prosjekter som allerede var i gang.

Stamcelleforskningen har i dag bred støtte blant amerikanske politikere, men flere konservative republikanere har tatt til motmæle mot liberalisering av regelverket.

– Obama er fortsatt besatt av å bruke skattebetalernes penger til å drepe menneskelige embryoer for eksperimentering, sier Chris Smith, som er folkevalgt for republikanerne i Representantenes hus.

Mindretallsleder i Representantenes hus, John Boehmer, oppfordrer presidenten til å revurdere opphevelsen av forbudet.

– Presidenten fjerner en viktig beskyttelse av uskyldige liv og bidrar til ytterligere splittelse av nasjonen i en tid da vi trenger enda mer samhold for å takle utfordringene framfor oss, sier han.

Forskerne jubler

Forskerne derimot jubler over Obamas beslutning.

– Dette er stamcellenes frigjøringserklæring, sier Robert Lanza ved forskningsinstituttet Advances Cell Technology.

Douglas Melton ved Harvard Stem Cell Institute påpeker at det er tidkrevende å søke om statlig finansiering, men han tror likevel at det nye regelverket vil bidra til å styrke stamcelleforskningen.

– Viktige nye forskningsområder vil åpne seg når dagens barriere blir fjernet, og det vil bidra til at forskningen beveger seg raskere framover, sier Melton.

Også aksjemarkedet er begeistret over Obamas beslutning. På Wall Street spratt kursene på selskaper som driver med stamcelleforskning, i været da beslutningen ble kjent.

Respekterer lov

Amerikansk lov forbyr statlig finansiering av forskningsprosjekter som benytter seg av menneskelige embryoer som er skapt eller ødelagt i forskningsøyemed, og ifølge Obamas vitenskapsrådgiver Harold Varmus vil denne loven bli respektert.

Stamcelleforskere benytter seg vanligvis av stamceller fra embryoer som er til overs etter forsøk på prøverørsbefruktning.

Nyeste fra Dagsavisen.no: