Verden

Stasi-metoder mot Lidl-ansatte

Dagligvarekjeden Lidl har utspionert sine ansatte i Tyskland. Med skjult kamera og utstyr for avlytting er opptreden registrert og private samtaler omhyggelig ført inn i protokoller.

Lidl etterforskes nå for både brudd på den tyske grunnlovens bestemmelser om personvern og for brudd på loven om vern av persondata. Dagligvarekjeden anklages for å ha brukt metoder som klippet ut av arbeidsinstruksen for det tidligere østtyske hemmelige politi Stasi.

– Slike bedrifter trenger ikke dette landet, sier Achim Neumann i det store tyske fagforbundet Ver.di som organiserer ansatte i både private og offentlige tjenesteytende næringer, ifølge spiegel.online.

Minikameraer

Minikameraer som angivelig skulle avsløre butikktyver, er i stedet rettet mot Lidls egne ansatte. Utenforstående detektivbyråer er blitt innleid for å foreta overvåkingen. Registreringen er siden skrevet ned i store protokoller.

Nyhetsmagasinet Stern har hatt tilgang til noen av disse protokollene. Her er det med dato og klokkeslett ført inn toalettbesøk. Private samtaler er skrevet ned. Som at en ansatt bare hadde sju kroner igjen på kontantkortet på mobiltelefonen. At en annen skulle lage mat med en venninne om kvelden. At en medarbeider virker innadvendt og naiv. At en annen var tatovert på armene og hadde rusavhengige venner.

«Fru N sitter sammen med fru F i pauserommet, de snakker om lønn og betalt overtid. Fru N håper lønna overføres i dag fordi hun trenger penger i kveld (Grunn=?)», heter det ett sted.

– Vi kan bare be våre medarbeidere om unnskyldning, dette har ikke vært bedriftsledelsens vilje, sier Jürgen Kisseberth i konsernledelsen til Stern.

Tjener godt

Lidl eies av mangemilliardæren Dieter Schwarz, som er Tysklands fjerde rikeste med en formue anslått til mer enn 80 milliarder norske kroner.

Lidl har utmerket seg med sin motstand mot at ansatte kan organisere seg. Man motarbeider også aktivt at det velges bedriftsråd, slik det er adgang til etter loven. Med et bedriftsråd ville hemmelig avlytting av ansatte ikke vært mulig.

Lidl-butikker som likevel har valgt bedriftsråd er blitt nedlagt og de ansatte oppsagt. En klar advarsel til andre.

Nyeste fra Dagsavisen.no: