Verden

Frykter Irak-tilstander

Faren er langt fra over i Somalia selv om den to uker lange krigføringen mellom islamistene og etiopiske og somaliske styrker er over. Derfor vil etiopiske styrker bli værende i nabolandet noen få uker til ifølge Etiopias statsminister Meles Zenawi.

– Det er opp til det internasjonale samfunnet umiddelbart å utplassere en fredsbevarende styrke i Somalia for å unngå et vakuum og at terrorister og ekstremister gjenoppstår sa statsministeren i går.

Truer med opprør

Somaliske og etiopiske styrker har de siste to ukene nedkjempet Rådet for islamske domstoler (SICC) og hevder å ha tatt kontroll over alle områdene hvor islamistene tidligere hadde makten. Men islamistene har allerede truet med opprør mot den somaliske overgangsregjeringen.

– Selv om vi blir slått vil vi starte et opprør. Vi vil drepe alle somaliere som støtter regjeringen og etiopierne sier lederen for SICC i Kismayo-regionen til BBC. Advarselen understreker risikoen for lovløshet og kamper som i Irak slik flere diplomater og analytikere i regionen har advart mot.

Men selv om etiopiske styrker ikke forlater Somalia med det samme vil de neppe bli så lenge som den svake overgangsregjeringen i Somalia ønsker. Regjeringen ser helst at etiopiske styrker blir i landet til fredsbevarende styrker kommer på plass. De somaliske styrkene er svake og neppe i stand til å opprettholde lov og orden uten hjelp utenfra. Ifølge Somalias statsminister Ali Muhammed Ghedi har Uganda og Nigeria lovet å sende styrker men finansieringen av en slik styrke er uklar.

maktVakuum

Den somaliske regjeringen har tilbudt amnesti til islamister dersom de overgir seg og har satt frist til torsdag med å levere inn våpen – men få skal så langt ha fulgt pålegget.

Somaliske myndigheter ønsker først og fremst å stabilisere hovedstaden Mogadishu. Fram til juni i fjor var byen preget av lovløshet og ble kontrollert av lokale krigsherrer fordi overgangsregjeringen ikke lyktes i å ta kontroll. Så grep islamistene makten i hovedstaden og fikk slutt på anarkiet som hersket.

Islamistene styrket deretter grepet i store deler av landet med unntak av regjeringens hovedsete provinsbyen Baidoa. Etter islamistenes fall de siste dagene er maktvakuumet gjenoppstått i hovedstaden.

Etiopias statsminister Meles Zenawi ba i går somaliske ledere om å hindre at krigsherrene som tidligere styrte landet igjen kommer til makten.

– Vi ber regjeringen i Somalia om å arbeide hardt for å hindre innflytelse fra krigsherrer og skape et klima som gjør det mulig for somaliere å delta i den politiske styringen sa Meles.

Mer fra Dagsavisen