Verden

Den spanske borgerkrigen

Borgerkrigen startet med at spanske militære avdelinger gjorde opprør mot den demokratisk valgte venstreorienterte regjeringen. Det startet i kolonien Marokko og på Kanariøyene men spredte seg raskt til det spanske fastlandet. 21. juli erobret falangistene marinebasen El Ferrol i Nord-Spania noe som gjorde slutt på alt håp om en rask slutt på krigen.

Europeiske land gjennomførte våpenblokade overfor Spania noe som rammet den republikanske regjeringshæren. Francos nasjonalister fikk derimot all mulig militær hjelp fra Tyskland og Italia. Det tyske og italienske flyvåpenet brukte Spania som øvingsområde foran den tilstundende Andre Verdenskrig.

Den spanske borgerkrigen ble ført med stor brutalitet fra begge sider. Det ble gjennomført omfattende massakre. Nasjonalistene henrettet systematisk fagforeningsfolk og kjente støttespillere av regjeringen. Spania ble også prøveområde for den totale krig der sivile mål rammes på lik linje med militære. Nasjonalistenes bombing av byen Guernica ble et symbol på den nådeløse krigen.

Det er strid om hvor mange som ble drept i de tre årene borgerkrigen pågikk. Tallene varierer fra 500.000 og opp mot en million.

Nasjonalistene erobret stadig større deler av Spania. Hovedstaden Madrid falt 28. mars 1939 og general Franco marsjerte inn. Det ble starten på 38 år med jernhardt fascistisk diktatur i Spania.