Verden

India sier nei til hjelp

Minst en million mennesker langs Indias sørkyst og på øyene Andaman og Nikobar er hardt rammet etter flodbølgen og har stort behov for hjelp. Men disse får ikke del i midlene som nå samles inn internasjonalt. I en erklæring fra regjeringen i New Delhi heter det at India ikke er avhengig av hjelp utenfra men selv rår over nødvendige ressurser til nødhjelp og gjenoppbygging. Også ved tidligere katastrofer har India takket nei til utenlandsk hjelp særlig dersom denne skulle gis av militært personell.

Kaos og mangel

Rapporter fra India forteller om store lokale forskjeller i katastrofeområdene. Noen har så langt fått den akutte hjelpen de trenger. Andre steder hersker kaos og mangel på alt. Avisen Süddeutsche Zeitung beskriver et enormt kaos der ambulanser oksekjerrer og lastebiler med nødhjelp blokkerer mange veier. I noen landsbyer ligger sekker med ris henslengt. Andre landsbyer mangler mat.

Men et omfattende hjelpeapparat er i sving. Husløse er skaffet tak over hodet i nødleirer skoler og templer. Forsvaret gjør en stor innsats.

Allerede timer etter at flodbølgen kom berammet statsminister Manmohan Singh et møte i regjeringens krisestab og helikoptre fra forsvaret var i lufta over de verst rammende områdene i Tamil Nadu. Den indiske hæren med 12 millioner soldater har lang erfaring med krisehåndtering i et land der katastrofene nærmest er permanente.

Også de indiske delstatene har katastrofeberedskap som ifølge avisen Neue Zürcher Zeitung har fungert godt i Tamil Nadu og i Andra Pradesh. Her er man vant til å måtte håndtere katastrofer etter orkan så legeteam og konvoier med mat var raskt underveis til de rammede områdene. I Kerala som har vært mer forskånet fra naturkatastrofer gikk det derimot flere dager før hjelp kom fram.

Ikke isolert

– India har primært avvist finansiell støtte til hjelpeoperasjonene i de tsunami-rammede områdene sier finansminister P. Chidambaram ifølge The Times of India.

– Men det er ikke riktig at India isolerer seg når det gjelder bistand. På lang sikt vil India være åpent for rehabiliteringsprogrammer.

Indias nei til nødhjelp har fått bred støtte i indiske massemedier. Ifølge Neue Zürcher Zeitung mener landets økonomiske elite at India har et økonomisk stormaktspotensial og at man som Kina må vise dette mer kompromissløst enn før. At hjelp bare i liten grad er kommet fram til øygruppene Andaman og Nikobar viser likevel at ambisjonene har sine grenser.

Samme dag som flodbølgen traff sendte India fire marinefartøyer til Sri Lanka dagen etter også et hospitalskip. Et hospitalskip ble også sendt til Aceh i Indonesia. Først deretter ble et tredje hospitalskip stasjonert ved Nikobar. India ville vise at landet ikke bare kan ta vare på seg selv men også er i stand til å hjelpe andre.

Mer fra Dagsavisen