2000 år gammel «eliksir for evig liv» funnet i gravkammer

De 3,5 literne med væske skal ifølge arkeologer være en livseliksir fra oldtidens Kina.

Av Marte Pritzlaff Njerve - ABC Nyheter

Oppdagelsen ble gjort i et gravkammer tilhørende en adelsfamilie i Henan-provinsen i Kina. I en av bronsekrukkene som ble funnet lå det rundt 3,5 liter væske arkeologene mener stammer fra Han-dynastiet, laget en gang mellom år 202 f.Kr. og år 8 e.Kr..

Væsken ble funnet i oktober, men arkeologene regnet med den var en form for alkohol da den ga fra seg en lignende lukt, ifølge CGTN.

– Det var dog ingen alkohol i væsken, men vi fant alunitt i den, forteller arkeolog Jiazhen Shi til Ruptly, og fortsetter:

– Alunitt ble brukt til «medisin for udødelighet» i Qin- og Han-dynastiene, ifølge litteraturen.

Les også: – Vi mennesker har drømt om udødelighet i uminnelige tider

Mineralet alunitt er ifølge Store norske leksikon et sulfat av aluminium og kalium, og var ett av flere stoffer oldtidens kinesere trodde ga dem evig liv om de drakk det. Andre stoffer kineserne brukte i sine livseliksirer var blant annet kvikksølv, sulfur, arsenikksalter og ikke minst gull, som ble betraktet som særlig potent fordi det var et kostbart metall.

Dessverre for kineserne var mange av stoffene langt fra livsforlengende; de er snarere aktivt giftige å innta.

Væsken arkeologene fant i gravkammeret inneholder samme stoffer som en livseliksir omtalt i litteratur tilhørende daoismen, et kinesisk religiøst og filosofisk læresystem, forteller arkeolog Shi:

– Etter alt å dømme er dette en 2000 år gammel livseliksir.

Se også: De ble udødeliggjort gjennom dødsmasker

Saken ble først publisert hos ABC Nyheter