Verden

150 drept i nye angrep

TERROR: Mens Nigeria leter desperat etter over 200 bortførte skolejenter, fortsetter Boko Haram sine angrep. Denne uken er rundt 150 mennesker drept i ulike angrep gruppen mistenkes for å stå bak.

Minst 118 mennesker ble drept og 56 såret etter at to bomber tirsdag eksploderte på en travel markedsplass i byen Jos i Nigeria.

Bombene gikk av kort tid etter hverandre og var så kraftige at flere bygninger kollapset. Det brøt også ut branner etter eksplosjonene, og redningsmannskapene frykter at det fortsatt kan ligge flere ofre i ruinene.

– Flere omkomne kan befinne seg i ruinene. Hittil har vi funnet 118 døde og 56 er såret, sier en talsmann for redningsmannskapene. Ifølge en talsmann for den lokale guvernøren er de fleste av de drepte kvinner.

Mistenker Boko Haram

Nigerias president Goodluck Jonathan fordømmer angrepet og kaller det en ondskapsfull handling.

– Myndighetene gjør alt for å vinne krigen mot terror, og denne regjeringen vil ikke la seg kue av grusomhetene fra fiendene av menneskelig framgang og sivilisasjon, sier han i en uttalelse fra presidentkontoret kort tid etter angrepet.

Byen Jos ligger i det sentrale Nigeria og har lenge vært preget av uroligheter og terrorangrep. Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for bilbombene, men mistanken rettes mot islamistgruppen Boko Haram, som tidligere har stått bak flere angrep i området.

Angrep to landsbyer

Boko Harams brutalitet er internasjonalt fordømt etter at gruppen bortførte over 270 skolejenter i april. Gruppen har imidlertid terrorisert det nordlige Nigeria i flere år.

Mandag og tirsdag ble 30 personer drept i angrep nær der jentene ble bortført. Mandagens angrep var rettet mot landsbyen Shawa, bare noen få kilometer fra Chibok, hvor væpnede menn stormet skolen jentene gikk på. Ti personer ble drept.

Dagen etter ble en annen landsby i området, Alagarno, angrepet av væpnede menn. De stjal mat, tente på hus og skjøt mot dem prøvde å komme seg unna.

– Angrepet kom plutselig. De begynte å skyte og tenne på hjemmene våre. Vi måtte rømme ut i bushen. De drepte 20 av folkene våre, sier landsbyboer Haruna Bitrus. Flere andre bekrefter det han sier.

Flere av dem som rømte fra Alagarno søkte tilflukt i nettopp Chibok.

Tusenvis drept

Tirsdagens angrep reiser nye spørsmål om regjeringens grep om sikkerheten i det vestafrikanske landet. President Jonathan har allerede fått skarp kritikk for å ha reagert sent på kidnappingen av jentene i april. I tillegg til Nigerias egen innsats, har flere land, blant annet USA, tilbudt seg å bistå i kampen for å finne de bortførte jentene.

Boko Haram har kjempet en stadig mer voldelig opprørskrig mot myndighetene siden 2009. Bare i år har over 2.000 mennesker mistet livet grunnet uroen i landet, ifølge landets krisemyndigheter og menneskerettighetsorganisasjoner.

På et toppmøte i Paris lørdag sa Tsjads president Idriss Déby at nabolandene frykter at den islamistiske gruppa skal spre sin virksomhet utover Nigerias grenser og destabilisere hele regionen.

– Vi er fast bestemt på å håndtere denne situasjonen med full styrke og lansere en total krig mot Boko Haram, sa Déby etter møtet i Elyséepalasset, samme dag som Boko Haram angrep en kinesisk-eid fabrikk i Kamerun.

Frankrikes president François Hollande, som hadde innkalt til møtet, gjorde det klart at Boko Haram har utviklet seg til en trussel mot hele Vest- og Sentral-Afrika.

Mer fra Dagsavisen