Verden

150.000 drept i Syria

BORGERKRIG: Over 150.000 mennesker er drept i de tre årene krigen i Syria har pågått, sier en syrisk eksilorganisasjon med gode kontakter i landet.

Syrian Observatory for Human Rights, som er basert i London, sier den kan dokumentere at 150.344 mennesker er drept siden opprøret startet i mars 2011. Av dem er 51.213 sivile, inkludert 7.985 barn.

Videre sier gruppa at 37.781 væpnede opprørere, inkludert medlemmer av de islamistiske gruppene ISIL og Nusrafronten, er drept.

På regjeringssiden sier de at 58.480 soldater og militssoldater er drept, av dem over 35.000 regulære soldater i den syriske hæren og 364 medlemmer av libanesiske Hizbollah.

Konflikten startet med fredelige demonstrasjoner inspirert av den arabiske våren i andre land i Midtøsten.

Men demonstrasjonene ble brutalt undertrykt av regimet, og deler av opposisjonen svarte med å ta til våpen, hvoretter konflikten eskalerte til en regelrett og brutal borgerkrig

Bare tirsdag ble over 50 mennesker drept rundt Damaskus og i Aleppo, mange av dem i regimets helikopterangrep og bombing med tønnebomber. Bombene drepte tolv barn, seks kvinner og tre menn i Aleppo.

Ytterligere fire barn og fire voksne ble drept da opprørere angrep et regimekontrollert nabolag i Aleppo med granater.

FN har sluttet å oppgi tall på drepte i Syria på grunn av problemene med å verifisere dødsfallene, men SOHR sier de har gode kontakter inn i Syria.

Mer fra Dagsavisen