En politimann holder vakt ved åstedet der en 14 år gammel gutt sprengte seg selv i luften i Kabul. FOTO: AHMAD JAMSHID/AP/NTB SCANPIX

14-årig selvmordsbomber drepte seks

En 14 år gammel gutt sprengte seg i lufta nær NATOs hovedkvarter i Kabul lørdag. Seks sivile, blant dem barn, ble drept.

KABUL: Det opplyser NATO og lokale tjenestemenn. 14-åringen hadde på seg en vest fylt med sprengstoff da han syklet rett opp til NATO-bygningens tungt bevoktede porter.

Rester av menneskekropper og blodpøler lå i gaten nær basen, hvor de små barnelikene ble løftet inn i ambulanser, skriver nyhetsbyrået Reuters' reporter på stedet. Mange barn selger nips og tyggegummi i gatene rundt de utenlandske basene i håp om å tjene seg noen slanter.

Gråtende burkakledde kvinner som fortalte at de var de drepte barnas mødre kom kort tid etter angrepet til åstedet, hvor små sandaler lå strødd i gjørma.

 

Taliban ansvarlig

Politiet i Kabul opplyser i en pressemelding at selvmordsbomberen var 14 år gammel. Ytterligere detaljer ble ikke gitt.

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet, men avviser at de hadde sendt en tenåringsbomber. Opprørsgruppen hevder det var en 28 år gammel mann som hadde fått i oppdrag å angripe CIAs Kabul-kontor.

Den NATO-ledede ISAF-styrken fordømmer bruken av barn i angrepet.

– Det at de nok en gang tvinger mindreårige til å gjøre sitt skitne arbeid beviser opprørernes avskyelige taktikk, sier NATO-talsmann og oberst Gunter Katz.

 

Ambassadestrøk

USAs ambassade i Kabul stemmer i, og sier i en uttalelse at det å bruke «de mest påvirkelige og sårbare» til å utføre slike angrep avslører opprørernes sanne natur.

Ifølge det afghanske innenriksdepartementets talsmann Sediq Sediqqi ble seks sivile drept i angrepet, som fant sted like før klokken 12 lørdag formiddag. Ytterligere fem ble såret, blant dem også barn.

Eksplosjonen skjedde i et område av Kabul som også huser mange ambassader.

 

Tvil

«Angrepet er et nytt eksempel på hvordan ekstremister kan slå til i hjertet av den afghanske hovedstaden mer enn ti år etter at vestlige styrker gikk til kamp mot dem. Det skaper tvil om de afghanske sikkerhetsstyrkens evne til å bekjempe opprørerne», skriver Reuters.

Eksplosjonen skjedde mens mange av Kabuls innbyggere markerte elleveårsdagen for Ahmad Shah Masoods død. Masood var en av heltene fra krigen mot Sovjetunionens okkupasjon av Afghanistan på 1980-tallet.

Han ble drept 9. september 2001 av aksjonister fra islamistbevegelsen Taliban som hadde kledd seg ut som mediefolk. Mange framtredende afghanere var lørdag samlet i Kabul for å delta i markeringen av elleveårsdagen. Sikkerheten var trappet opp over hele hovedstaden i forbindelse med markeringen.

 

Bomber

Også andre steder i Afghanistan ble lørdag en blodig dag. Fire mennesker ble drept og flere andre skadd i to bombeeksplosjoner i de sørlige delene av landet. Ingen tok umiddelbart på seg skylden, men talibanmilitsen mistenkes for å stå bak også disse aksjonene.

To kvinner ble drept og to barn skadd da en bombe eksploderte i en veikant i Helmand-provinsen lørdag, sa en regional tjenestemann. En sprengladning utløst ved hjelp av fjernstyring eksploderte samme dag i Trinkot, hovedstaden i provinsen Uruzgan, og drepte to menn.

USA har hentet hjem 23.000 soldater fra Afghanistan, og flere står for tur. Innen utgangen av september vil over 30.000 soldater være hentet hjem, men hvor raskt de resterende skal trekkes ut vil først bli klart etter det amerikanske presidentvalget 6. november. (NTB)