100 år siden Nelson Mandela ble født

Storstilt feiring i Sør-Afrika.

Statsminister Erna Solberg (H) er den første internasjonale lederen til å motta Global World Leader-prisen som blir delt ut av organisasjonen Global Citizen.

Prisen ble delt ut foran 80.000 mennesker under Global Citizen Festival på en fotballstadion i Johannesburg i Sør-Afrika søndag. Ifølge organisasjonen Global Citizen, som arbeider for å bekjempe fattigdom innen 2030, ble Solberg tildelt prisen for sitt utrettelige arbeid for kvinner og jenters rettigheter.

Ifølge Solberg er prisen en utmerkelse som anerkjenner Norges internasjonale engasjement.

– Hyggelig

– Det er veldig hyggelig med en pris. Dette er en anerkjennelse til Norge og arbeidet vi gjør internasjonalt. Det gjelder både for vår regjering, men også tidligere regjeringer som er og har vært opptatt av å arbeide for å nå internasjonale mål. Men jeg vil dedisere prisen til alle frivillige, som bidrar i sine lokalsamfunn. Det vi trenger er at mange bidrar til å løfte opp disse utfordringene. Jeg er også glad for at vi i Norden har bedrifter som ønsker å være med på å nå bærekraftmålene, sier Solberg til NTB.

Statsministeren mottok prisen da hun var til stede på Global Citizen Mandela100 Concert og på en mottakelse for å markere at det er 100 år siden Mandela ble født.

Flere store navn og artister er på listen over personer som vil hedre Mandela under konserten, deriblant Oprah Winfrey, Beyoncé og Pharrell Williams.

Mandelas barnebarn

Solberg er på et to dager langt besøk i Sør-Afrika, og tidligere på dagen besøkte hun farmen Liliesleaf. Dette er plassen der Nelson Mandela og mesteparten av den øvrige ANC-ledelsen lå i dekning i årene etter at apartheidregimet gjorde organisasjonen forbudt i 1960.

Under besøket ble Solberg ledsaget av tidligere president Kgalema Motlanthe, Sør-Afrikas utenriksminister Lindiwe Sisulu, samt barnebarnet til Nelson Mandela, Kweku Mandela. Solberg ble vist rundt i det som i dag er et museum, som belyser historien til den sørafrikanske frigjøringsbevegelsen. I tillegg er det en permanent utstilling som viser Norges innsats for å støtte frigjøringskampen.

Mandag reiser Solberg til Angola, som er Norges viktigste økonomiske partner i Afrika. I Angola skal statsministeren blant annet ha et møte med president Joao Lourenco, samt delta på åpningen av et norsk-angolansk næringslivsseminar.

NTB