10.-klassinger fra India oppdaget en asteroide som beveger seg mot jorden

Det var gjennom et skoleprosjekt at Radhika Lakhani og Vaidehi Vekariya, som begge går i 10. klasse, oppdaget asteroiden som sakte skifter bane og beveger seg mot jorden.

Radhika Lakhani og Vaidehi Vekariya, som er fra byen Surat i den vestlige indiske delstaten Gujarat, deltok i et prosjekt gjennomført av Space India og NASA, som lar studenter analysere bilder tatt av et teleskop plassert ved University of Hawaii, skriver CNN. Det var da de oppdaget asteroiden, som de har gitt navnet HLV2514.

– Vi startet prosjektet i juni og sendte tilbake analysen vår til NASA for noen uker siden. 23. juli sendte de oss en e-post som bekreftet at vi hadde identifisert et objekt som nærmet seg jorden, sa Vekariya til CNN.

Asteroider, også kjent som mindre planeter, er små steinete gjenstander som går i bane rundt solen. 

Les også: Ingen blir sure på meteorologen for å melde dårlig vær

En drøm i oppfyllelse 

Vekariya sa til CNN at elevene ikke kunne feire funnet på grunn av pandemien, men la til: 

– Dette var en drøm. Jeg vil bli astronaut. Det er et så stort tema. Det er ingen grenser i verdensrommet, særlig teorien om det svarte hull. 

 

Aakash Dwivedi, seniorpedagog og astronom ved Space India, fortalte CNN at studenter over hele India ble lært hvordan de kunne oppdage himmellegemene ved hjelp av en programvare som analyserer bilder samlet av NASAs PAN Star-teleskop. Studentene søkte deretter etter bevegelige gjenstander på bildene.

Prosjektet, forklarte Dwivedi, var ment å involvere og utdanne studenter i naturvitenskap og astronomi. Han forklarte også at asteroiden for øyeblikket er på vei inn i banen til Mars, men om en million år vil den endre bane og bevege seg nærmere Jorden, selv om den fortsatt vil være i en avstand på mer enn ti ganger avstanden som eksisterer mellom jorden og månen.

– Asteroider blir tatt veldig alvorlig av NASA. Siden denne asteroiden endrer bane, har den blitt nyheter, sier Dwivedi.

Les også: Folk er blitt slappere