Demonstranter i hissig diskusjon med opprørspoliti under opptøyene i Moskva. FOTO: AFP/NTB SCANPIX

1.200 pågrepet etter opptøyer

RUSSLAND: 1.200 demonstranter er pågrepet av politiet i Moskva etter nasjonalistiske opptøyer i den russiske hovedstaden søndag.

Innenriksdepartementet opplyste om det høye antallet pågrepne mandag.

– Omtrent 1.200 personer er blitt tatt inn av politiet etter et angrep på et grønnsaksmarked i Birjuljovo for å sjekke om de har koblinger til kriminelle, sier en representant for politiet i Moskva til nyhetsbyrået AFP.

Det var i dette området opptøyene brøt ut, og et krisesenter er opprettet for å forsøke å roe ned situasjonen.

Knuste butikkvinduer

Over 1.000 demonstranter ropte slagord som «Russland for russere» og «hvit makt» under demonstrasjonen i et industriområde i det sørlige Moskva søndag. Russiske nasjonalister knuste butikkvinduer og gikk til angrep på sikkerhetsvakter. Området ble av vitner beskrevet som en «krigssone».

Fem polititjenestemenn ble skadd under opptøyene, ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti.

Moskvas borgermester Sergej Sobjanin har informert Russlands president Vladimir Putin om pågripelsene, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

– Alle som var involvert i urolighetene, er pågrepet, sier Sobjanin til russiske medier.

Klappjakt

Bakgrunnen for opptøyene er drapet på en 25-årig moskovitt i forrige uke som en innvandrer fra Kaukasus har fått skylden for. Ingen er pågrepet i denne drapssaken, men etterforskningen fortsetter, ifølge Russlands etterforskningskomité, som håndterer større kriminalsaker.

Politiet driver en klappjakt på en ikke-russisk mann som skal ha stått bak drapet.

– Etterforskerne har videobilder av den mistenkte gjerningsmannen og en massiv klappjakt pågår nå, sier talsmann for komiteen, Vladimir Markin.