Trond Giske (Ap) ville møte varsler til debatt

– Jeg har selv ment at Svarta Natta burde invitert en varsler hit, sa den tidligere nestlederen fra scenen på den nordnorske mediekonferansen.

TROMSØ (Dagsavisen): Det er med et konfliktfylt bakteppe tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske går på scenen på mediekonferansen Svarte Natta i Tromsø, hvor 360 mediefolk er samlet denne helga.

Rammen er en debatt om hva som skjedde med presseetikken da metoo tok verden med storm.

100 meter unna pågår det et arrangement, i regi av kvinnenettverket til Troms Ap, som et motsvar til Svarte Nattas paneldebatt.

Mens Trond Giske for første gang snakket om hvordan han opplevde å stå i stormen under pressens dekning av varslene om han under metoo, delte en av varslerne Sunniva Andreassen sine erfaringer som varsler.

Les hele saken her: Ap-kvinner med eget metoo-arrangement: – Vi ville slippe til stemmer som ble overhørt

I det øvrige panelet på scenen hos Svarte Natta sitter DNs politiske redaktør Kjetil Bragli Alstadheim, Anja Sletteland som i fjor ga ut en håndbok mot seksuell trakassering, ansatt ved Institutt for Journalistikk Trygve Aas Olsen, TV2-journalist Elin Sørsdahl som jobbet frem den såkalte Sofie-saken som gikk i dybden på VGs presseetiske overtramp i Bar Vulkan-saken. Med i panelet er også nyhetsredaktør i Nettavisen, Erik Stephansen, som har vært kritisk til deler av dekningen av Giske-saken.

Dagsavisens kommentator Hege Ulstein, som for tiden er i permisjon, skulle opprinnelig delta i panelet, men trakk seg. «Jeg ble invitert til og takket ja til en pressedebatt om metoo. Det har utviklet seg til noe som kan se ut som et Giske-show. Det takker jeg nei til», skrev Ulstein på Facebook.

Les også:Trettebergstuen støtter Giske-varslerne: – Enorm påkjenning å bli omtalt i en slik bok

– Ikke mulig å stå i

Giske trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet i januar 2018 som følge av flere varsler mot ham. Varslene var knyttet til seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Arbeiderpartiet konkluderte med at Giske i flere av sakene hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering.

Giske har beklaget upassende og ubehagelige hendelser, men også bestridt innholdet i flere av varslene.

Fra scenen på Svarte Natta sa Ap-politikeren at det var pressen som fikk ham til å trekke seg.

– Det var pressen som fikk meg til å trekke meg 8.januar. Da var ikke sakene ferdig behandlet i partiet. Det var over 3.000 medieoppslag om meg på det tidspunktet. Det var ikke mulig å stå i det lenger.

Han beskriver metoo-debatten som svært polarisert, og mener den fortsatt er svært polarisert.

– Jeg sa til Nordlys at Svarte Natta burde invitere en varsler her. Noen dager senere sier en redaktør at jeg ikke ville stilt opp om det var en varsler her.

– Burde blitt håndtert internt

Giske, som i dag er stortingsrepresentant og talsperson for mediepolitiske saker, mener varslene om han burde blitt håndtert utelukkende internt.

– Det er en grunn til at pressen selv har tatt sine egne saker internt. Man blir presset inn i ulike roller og ting blir mer polarisert enn nødvendig, sa Giske.

Når varslene først ble en mediesak mener han at noe av det mest problematiske med dekningen var bruken av anonyme kilder.

– Selv om man mente det var viktig å få kvinner til å stå fram var det grunnlag for å oppheve punkt 3.1 og 3.2 i Vær Varsom-plakaten, spurte Giske retorisk.

Disse to punktene i pressens eget etiske regelverk går på at kildene i en sak som hovedregel skal identifiseres, og at en skal være kritisk i valg av kilder og kontrollere at opplysningene som gis stemmer.

 – Jeg tror ingen av de sakene som Dagens Næringsliv skrev med anonyme kilder, var levert inn til partiet som varsler, sa Giske.

Les også:Haddy Njie og Trond Giske vurderte å stevne Ap for metoo-håndteringen

– Handler om maktutøvelse

Politisk redaktør i DN, Kjetil Bragli Alstadheim mener en av de største feilene til pressen var at de ikke tidligere gravde mer i ryktene.

– Norsk politisk journalistikk har vært forsiktig med omtale av politikernes privatliv. Det er en god ting. Men når er noe en privatsak, og når er det utøvelse av makt?

Mens Giske mener det ble skapt et debattklima under metoo som gjorde det umulig å reelt imøtegå varslernes påstander, understrekte Alstadheim at Giske hadde fått tilbud om samtidig imøtegåelse i forkant av hver publisering i DN.

– Noe du vanligvis takket nei til, sa Alstadheim.

Les også: Hadia om Haddy-bok: – Fremmer feilaktig påstand om meg

TV 2 beklager saker

Reporter Elin Sørsdahl i TV 2 benyttet anledningen til å fortelle at TV 2 retter, presiserer og beklager noen av sine saker om Trond Giske.

– Vi gjorde feil. TV 2 har, etter at vi hadde Giske på internt seminar der han påpekte at TV 2 har brutt Vær varsom-plakaten, på eget initiativ gått gjennom vår dekning. Jeg vet ikke om det ligger ute ennå, men vi kommer til å presisere og beklage ti artikler, sa hun.

Hun benyttet samtidig anledningen til å poengtere at dekningen av Giske skilte seg fra dekningen av andre norske metoo-saker på grunn av Giskes maktposisjon.

– Uten metoo hadde kanskje Trond Giske vært på vei til å bli partileder og statsministerkandidat for Arbeiderpartiet. Det er også på den bakgrunn vi må se hele denne saken, sa Sørsdahl.

Giske vil fredag ikke klargjøre om han tar gjenvalg til Stortinget i 2021 eller ikke. Spørsmål om han hadde ambisjoner om å igjen klatre til topps i partiet avfeide han som lite aktuelle.