Valget 2021

Torbjørn Røe Isaksen : – Ingen liker sure, bitre partier

Høyre forbereder seg på opposisjonstilværelsen etter åtte år i regjering.

Av Hanne Mauno og NTB

– Ingen liker sure, bitre partier. Man må heller ikke ta som en selvfølge at vi kommer tilbake. Vi må arbeide hardt i årene framover for å gjenvinne enda mer tillit hos enda flere, sier arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen til Dagsavisen.

– Om det går som det ser ut nå, og vi går i opposisjon, så skal vi først tenke litt gjennom valget. Så skal vi raskt gå i gang med ny politikkutvikling, sier han.

Livet går videre

Isaksen slår fast at livet går videre - også for Høyre - og også når regjeringsmakten går tapt etter åtte år.

– Livet har gått videre for Høyre siden 1884, sier han.

– Hele borgerlig side har fått seg en trøkk. Men Høyre ser ut til å bli nest største parti, så dette er langt fra vårt verste valg. Vi er ikke nede i gjørma, slik vi var i 2005, da vi fikk 14 prosent.

Stolt Bru

Også nestlederne Jan Tore Sanner og Tina Bru forberedte valgvaken på at Høyre er på vei i opposisjon.

– Nå skal vi brette opp ermene og gå løs på nye oppgaver, sa Sanner.

– Vi skal være så stolte over det vi har oppnådd. Vi har styrt landet trygt i åtte år, sa Bru.

Den avtroppende olje- og energiministeren vil ikke spekulere i hvilken rolle hun får på det nye Stortinget, men tror klima vil bli en viktig sak for Høyre i den neste perioden.

– Mange har sagt at dette har vært et klimavalg. Hvis det stemmer så må man også trekke konklusjonen at åpenbart så har både Høyre og til dels Arbeiderpartiet klimapolitikk som velgerne synes er bra, i og med at vi er de største partiene, sier Bru.

Hun lover å følge nøye med på hva en ny regjering foretar seg på det området.

– Selv om utslippene er på vei ned, krever det faktisk en ganske stor jobb å få dem nok ned innen 2030, så her kommer Høyre til å være på vakt.

Saken fortsetter under videoen


Asheim: – De kommer til å øke skattene

Avtroppende forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) lover å være tøff i klypa når han skal tilbake på Stortinget.

– Vi kommer til å drive en tøff opposisjonspolitikk mot en ny regjering. Vi vil utfordre dem på alt fra skatter og avgifter, til skolepolitikk, til den klimapolitikken vi har som alternativ til deres, sier han.

Han tror spesielt det blir tøffe debatter om skatter og avgifter.

– De kommer til å øke skattene og avgiftene, og de kommer til å gjøre det mer enn Arbeiderpartiet har lovet. Det vet vi ut ifra hva de andre partiene lover. Det betyr at den diskusjonen blir viktig, sier Asheim.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her


Mer fra Dagsavisen