Valget 2021

SV: – Dette er ikke bare en Oslo-seier

Jubelen sto i taket på SVs valgvake i Oslo da prognosen var klar: Oppturen på meningsmålingene kan ha blitt med over på valgresultatet.

Saken er oppdatert!

– Det er en sterk beskjed om et nytt flertall og en ny kurs, sa SV-nestleder Kirsti Bergstø til Dagsavisen etter at prognosene ble lagt fram.

Og et nytt flertall ser det ut til å bli. Klokka 21 mandag offentliggjorde Valgdirektoratet sin prognose. Da den først ble publisert lå SV an til å få en oppslutning på 7,7 prosent. Det er høyere enn valgresultatet i 2017, men litt lavere enn flere av meningsmålingene før valget. I tida etter publiseringen endrer oppslutningen seg fortløpende, og SV har i skrivende stund gått noe ned igjen.

Førstekandidat i Oslo, Kari Elisabeth Kaski, lovet fest da Dagsavisen snakket med henne tidligere mandag kveld. Også for å feire valgkampen og aktivistene.

– Vi har vært ute i hele byen og vært mer aktive enn noensinne. Det jo klart at når valgkampen har handlet om rettferdig fordeling og klima så er det jo de to viktigste sakene våre også. Folk har tillit til at vi mener alvor og kommer til å gjøre en forskjell på de sakene, og det er et ansvar vi må ta videre nettopp fordi det har vært en så stor bevegelse for klima og for rettferdig fordeling, sa Kaski før prognosen ble lagt fram.

Marianne Borgen og Kari Elisabeth Kaski under SVs valgvake på Rockefeller ved stortingsvalget 2021.

Vokser overalt

Kaski tror de samme sakene har trukket velgere nasjonalt. Hun trekker fram at SV har vokst i alle fylker.

– Dette er ikke bare en Oslo-seier. Det tror jeg handler om at etter åtte år med borgerlig regjering så er det veldig mange som både er klar for et skifte, det er mange som merker Forskjells-Norge på kroppen og klimaengasjementet er stadig større.

Med et SV i regjering lover Kaski et radikalt parti for omfordeling og klimakutt, og som mener alvor.

– Vi har både veldig konkrete politiske løsninger for å redusere økonomiske forskjeller i Norge, innenfor skatt, bolig og arbeidsliv, og vi har en klar plan på hvordan vi skal kutte klimagassutslippene med 70 prosent. Vi vet hva som skal til, og vi er klar til å gjennomføre det, fortsetter stortingsrepresentanten.

Spekulasjonene om mulige statsrådsposter er for lengst i gang flere steder. På spørsmål om det er en bestemt post hun kunne tenke seg, svarer Kaski at hun er glad for å ikke være i den posisjonen at hun skal fordele statsrådsposter.

– Så det skal jeg ikke spekulere i. Det som er viktig for meg er at jeg får fortsette å jobbe med sakene som jeg brenner for etter valget, enten i regjering eller på Stortinget, fortsetter Kaski.

Full jubel på SVs valgvake da valgprognosen ble presentert

Nytt trekløver ved makta?

Hvis prognosen slår til, blir årets valg en opptur for SV etter flere år med lavere oppslutning. Fra rekordhøye 12,5 prosent ved stortingsvalget i 2001, falt de til 4,1 prosent ved katastrofevalget i 2013. Da hadde SV sittet åtte år som en del av en rødgrønn regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Et av de store spørsmålene i år har nettopp vært om det blir en gjentakelse av det samarbeidet etter valget. Arbeiderpartiet har vært klare på at de helst vil ha en slik rødgrønn trepartiregjering, mens Sp gjentatte ganger har sagt at de går til valg på en «Ap-Sp-basert» regjering.

SV-leder Audun Lysbakken har på sin side sagt at han ikke lukker noen dører i et eventuelt regjeringssamarbeid.

– Min holdning er at jeg tar hele hurven, sa Lysbakken på den siste partilederdebatten før valget.

Etter at FNs dystre klimarapport ble sluppet i august, fosset flere av partiene som særlig profilerer seg på klima, SV, MDG og Venstre, fram på flere målinger. Særlig i Oslo gikk det mot et brakvalg.

For SV har pilene pekt oppover i Oslo: Fra en oppslutning på rundt 9 prosent i både stortingsvalget i 2019 og kommunevalget i 2019, får de på mandagens prognose knallsterke 14 prosent.