Valget 2021

Angrer ikke på hard retorikk: – Vi sier bare det samme som FNs generalsekretær

Lan Marie Nguyen Berg, partiets 1. kandidat i Oslo, angrer ikke på retorikken under valgkampen.

Oslo 20210913. 
Lan Marie Nguyen Berg på scenen på MDGs valgvake på Sentralen under stortingsvalget 2021.
Foto: Annika Byrde / NTB

Det lå an til å bli en sperregrense-thriller for MDG mandag kveld. Da Valgdirektoratets prognose kom klokken 21 fikk MDG 4,2 prosent.

Partiet, som fikk et voldsomt oppsving på meningsmålingene etter FNs klimarapport har fått kritikk for å være for lite samarbeidsvillige, og særlig ultimatumet om stopp i oljeleting har vært pekt på som noe som kan gjøre det vanskelig for MDG å få reell makt i Stortinget. Dagsavisen fikk snakke med Lan Marie Berg på valgvaken på Sentralen i Oslo før hun holdt talen sin.

– Tenker du at dere burde hatt en litt mindre hard retorikk når det kommer til deres ultimatumet for videre oljeleting?

– Nei, på ingen måte. Vi sier bare det samme som FNs generalsekretær gjør, og som stadig flere land tar til orde for. Nemlig at vi må slutte å lete etter olje fordi vi allerede har funnet for mye. Det mener vi både fordi det er best for kloden, men også for Norge, og får å sikre vårt velferdssamfunn i framtida, så det er bare minstemålet for hva som må til for at Norge skal føre en ekte klimapolitikk, sier Lan Marie Nguyen Berg til Dagsavisen.

Her snakker Lan Marie Berg på MDGs valgvake

Oljestopp

MDG er det eneste partiet som har vedtatt en sluttdato for norsk oljenæring, og vil ikke rikke på sitt standpunkt om at norsk oljeproduksjon må stanse innen 2035.

I august kunne Miljøpartiet De Grønne feire en oppslutning på 5,5 prosent i snitt på de nasjonale meningsmålingene. I valgmåneden september var de derimot nede på 4,9 prosent, ifølge Poll of polls.

Skolevalget ble heller ikke den oppturen de hadde håpet på, og partiet gikk tilbake med 0,8 prosentpoeng, ned til 6 prosent. Dermed ble den siste innspurten i valgkampen en stressende kamp mot sperregrensa.

Lan Marie Berg har flere ganger i valgkampen uttalt at hun håpet på et klimavalg og at FNs klimarapport skulle mobilisere flere velgere.

Se video: Her ankommer Une Bastholm SVs valgvake– Hvis ikke dere skal bli mer kompromissvillige, hvordan bør de andre partiene endre seg for å kunne møte dere på deres ultimatum for oljebransjen?

– Vi har satt norsk oljepolitikk og klimapolitikk på dagsorden gjennom denne valgkampen, og det er bra. Jeg tror veldig mange partier nå føler på presset for å levere på klima og miljø. Men akkurat som vi ser i Oslo, så ser vi at det må et stort Miljøparti De Grønne til for at en rød regjering skal bli grønn, og derfor så vet vi nå at hver eneste stemme teller.

– MDGs oljepolitikk har blitt mainstream

Rundt klokken 20 talte Berg til valgvaken, og takket alle som har jobbet under MDGs valgkamp.

– Takk til alle dere som har bidratt til en historisk valgkamp for Miljøpartiet De Grønne, sa 1. kandidaten fra talerstolen.

MDG-politikere på kveldens valgvake.

Hun fremhevet at det må leveres mer på klima og miljø, og at det har vært et skifte i hvordan partiets politikk mottas.

– Inne i den norske oljebobla har ingen flere oljefelt vært et radikalt standpunkt. I virkeligheten er det et minstemål for det vi må få til de neste årene. Og i denne valgkampen har MDGs oljepolitikk endelig blitt mainstream, fortsatte hun.