Valget 2021

Jon og Jan er ute av Tinget: – Jeg vil fortsette å engasjere meg i saker som er viktige for folk i byen vår

Både Jan Bøhlers og Jon Helgheims drøm om gjenvalg mislyktes.

Oppdatert 09.07.

– Jan Bøhler har tre prosent nå. Han må opp i fem-seks prosent av de stemmene som er igjen å telle. I øyeblikket lever han farlig, sa Johan Giertsen i meningsmålingsnettstedet Pollofpolls.no til Dagsavisen mandag kveld.

Dit kom han aldri. Han, eller Sp, endte på litt over tre prosent. Dermed er Bøhler og Frps Jon Helgheim de store taperne i Oslo-valget i år.

Det viser valgresultatet i VG. Bøhler manglet litt over 2.000 stemmer på å komme inn på Stortinget.

– Jeg er glad for at vi har økt oppslutningen i Oslo med femti prosent, og at vi særlig har gjort det godt i bydelene i Groruddalen og Oslo Sør. Vi er stolte av dette og av å ha bidratt til Senterpartiets framgang nasjonalt. Vi fikk 3,1 prosent i Oslo, men vi trengte ca 0,5 prosent mer for å vinne et direkte mandat, skriver Jan Bøhler på sin Facebookside.

– Jeg takker alle velgere i byen som har stemt på oss, og alle som har støttet opp om sakene vi har reist, enten det gjelder å redde Ullevål sykehus, skaffe jobber til unge som faller ut av skolen, eller å opprette politiposter i bydelene, fortsetter han

– Jeg er veldig glad for den gode aktive valgkampen som medlemmene i Oslo Sp har ført. Den peker framover mot kommunevalget i Oslo om to år. Jeg vil fortsette å engasjere meg i saker som er viktige for folk i byen vår og jobbe for videre framgang for Senterpartiet, avslutter han

Høyre er byens største parti, men har gått kraftig ned. Heldigvis for dem har Arbeiderpartiet dalt enda mye mer. SV og MDG er partiene som øker mest. Til sammen har rødgrønne partier (og da regner jeg med MDG) cirka 54 prosents oppslutning i hovedstaden.

Bøhler og Vedum hylles på Sps valgvake

Men den store overraskelsen i dette valget mener Giertsen at MDG står for.

– MDGs kamp mot sperregrensen nasjonalt henger nå på de kretsene i Oslo som ikke er opptalt. Oslo er ikke så hakkende galt for dem, men partiet appellerer i alt for liten grad i resten av landet, sier han.

– Hvis de ikke klarer sperregrensen, hvilken betydning vil det få for MDG som parti? Det må være et fryktelig hardt slag, sier han.

Disse er inne, og disse er ute fra Oslo nå

Arbeiderpartiet mister ett mandat og får inn Jonas Gahr Støre, Kamzy Gunaratnam, Espen Barth Eide og Trine Lise Sundnes på Stortinget. Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, er foreløpig ute, men det blir jo en Ap-regjering, og dermed forsvinner minst Støre fra denne lista når regjeringa er klar. Jacobsen er dermed klar for Stortinget i praksis.

Høyre mister også ett mandat, men får den største blokka, med Ine Eriksen Søreide, Nikolai Astrup, Heidi Nordby Lunde, Mudassar Kapur og Mathilde Tybring-Gjedde. Michael Tetschner faller ut.

SV får inn Kari Elisabeth Kaski, Marian Hussein og Andreas Sjalg Unneland.

Venstre får inn Guri Melby og Ola Elvestuen.

Fra MDG kommer både Lan Marie Nguyen Berg og Rasmus Hansson.

Rødts Bjørnar Moxnes får følge av Seher Aydar, til deres største stortingsgruppe noensinne.

Og Fremskrittspartiet får altså inn Christian Tybring-Gjedde, men ikke Jon Helgheim. Han var i underkant av 7.000 stemmer unna en stortingsplass.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her


Nyeste fra Dagsavisen.no: