– Med 8 prosent i Oslo kommer vi over 4 prosent nasjonalt. Det er ikke helt sikkert, men en tommelfingerregel, sier Oslo Venstres andrekandidat Ola Elvestuen til Dagsavisen.
Ved stortingsvalget i 2017 klarte partiet så vidt å krabbe seg over sperregrensa på 4 prosent og sikret med det fire nye år med borgerlig flertall. Hovedgrunnen var et fantastisk godt valgresultat i Oslo på 8,4 prosent.
Ved valget i år kjemper Venstre igjen mot sperregrensa. Også for Rødt, MDG og KrF er det 4 prosents nasjonal oppslutning som er det store målet den 13. september.
Kommer partiene over denne prosentgrensa er de med når utjevningsmandatene skal fordeles. I realiteten kan det bety en forskjell på å få én eller så mange som ti stortingsrepresentanter.
Hvilke partier som havner under eller over den magiske grensa vil altså være helt avgjørende for hvordan Stortinget vil se ut til høsten.
[ Eksplosiv medlemsvekst for MDG etter skrekkrapporten ]
– Oslos tur
Med unntak av KrF som har sine kjernevelgere i helt andre deler av landet er både Rødt, MDG og Venstre vesentlig større i hovedstaden enn i landet for øvrig. Det bekreftes av en fersk meningsmåling gjennomført av Respons Analyse for Høyre, gjengitt av pollofpolls.no.
Å sikre seg nok stemmer i Oslo, der det bor over 500.000 stemmeberettigede nordmenn, kan fort avgjøre om disse partiene lykkes i kampen mot sperregrensa.
Hos Respons blir Venstre målt til 6,4 prosent i Oslo, en framgang på 1,1 prosentpoeng fra forrige tilsvarende måling. Dermed har de los på å nå 8 prosent, som Elvestuen mener blir avgjørende for å nå sperregrensa.
8 prosent er også omtrent det tallet partiet må nå for at Elvestuen selv skal sikre seg et direktemandat som partiets andrekandidat.
Elvestuen er klokkeklar på at Venstre nå prioriterer Oslo i valgkampen. Venstres store sak er klima, noe Elvestuen peker på er særlig viktig for mange i hovedstaden.
– Vi har stor støtte i Venstre for den kampanjen vi nå fører i Oslo. Det handler om å vinne Oslo, men er jo en kampanje for hele landet, sier Elvestuen, og legger til:
– Nå er det Oslos tur. Staten må begynne å høre på Oslo. Den voldsomme retorikken og klagingen over Oslo må det bli slutt på. Vi er et altfor lite land til å holde på med den by-land-konflikten særlig Senterpartiet hele tida understreker. Vi kan ikke finne oss i å bli overkjørt, som i Ullevål-saken.
[ Mathilde Tybring-Gjedde: – Vennene mine var på nach når jeg var på vei til jobb ]
To direktemandater
Partiet Rødt er i form om dagen, og på gjennomsnittet av målingene ligger det an til et rekordvalg, og over sperregrensa. På Høyres ferske Oslo-måling måles de til 8,1 prosent, som er vesentlig over landsgjennomsnittet. Andrekandidat Seher Aydar er på denne målingen så vidt inne på direktemandat. Også hun trekker fram at det er helt avgjørende for partiet med et godt valg i Oslo for å være sikre på å havne over sperregrensa.
– Vi må få to direktemandater i Oslo for å være sikre på å komme over sperregrensa. Det henger veldig tett sammen. De siste årene har forskjellene økt uansett hvem som har styrt Norge, og det ser vi særlig tydelig i Oslo. Nå kan vi sikre et rekordvalg for Rødt, og jeg tror Oslofolk vil være med på det vendepunktet for å få ned forskjellene, sier Aydar til Dagsavisen.
På gjennomsnittet av målingene ligger Ap, Sp og SV an til å få flertall alene, og trenger ikke drahjelp fra Rødt. Aydar mener likevel Rødt kan ha avgjørende påvirkning på en eventuell ny rødgrønn regjering, særlig dersom de får inn mange på tinget.
– Et sterkt Rødt kan presse en rødgrønn regjering fra venstre. Hvis de kun blir pressa fra høyresida blir de påvirket av det, mens vi kan ta med oss kravene fra fagbevegelsen, miljøbevegelsen og kvinnebevegelsen inn på Stortinget. Det har absolutt noe å si hvem som holder regjeringen i øra, sier Aydar.
[ Ap og Sp nær rent flertall. Nå kan Vedum få sin drømmeregjering ]
Nasjonalt parti
MDG er i kanskje enda større grad enn Venstre og Rødt et Oslo-parti. På Høyres måling får de 9,1 prosents oppslutning i Oslo, og har tilsynelatende kontroll på to direktemandater fra Oslo.
– For oss er det helt avgjørende med et veldig godt valg i Oslo for å løfte landsgjennomsnittet og komme inn med en stor gruppe. Det er viktig for å gjøre Stortinget grønnere enn det noen gang har vært, akkurat nå som det trengs som mest, sier andrekandidat Rasmus Hansson.
Oslo har i seks år vært MDGs utstillingsvindu og det stedet der de har fått størst politisk gjennomslag. Det har gjort partiet både populære og upopulære i og utenfor hovedstaden.
– I Oslo har vi vist at vi er styringsdyktige og villige til å løfte de miljøpolitiske ambisjonene og virkemidlene langt mer enn noen andre. Og vi får til et strålende samarbeid med Ap og SV, som vi mener vil være den suverent beste regjeringskoalisjonen for 2021-2025, sier Hansson.
I kommunevalget i 2019 fikk MDG 15,3 prosent i Oslo. Selv om de gjør det bedre i Oslo enn i resten av landet på meningsmålingene ligger de likevel langt lavere på stortingsvalgmålinger enn valgresultatet lokalt. Hansson tror det handler om at Oslofolk ikke er vant til å se på MDG som et nasjonalt parti.
– Det tror jeg er den enkle forklaringen på at vi foreløpig ligger under potensialet vårt ved stortingsvalg i Oslo. Ambisjonen er selvfølgelig å utløse det potensialet. Vi skal klare å komme over sperregrensa og vise fram hele vår politikk, og vri oss ut av den smale politiske sprekken alle andre partier har stappet oss inn i. Det vil løfte stemmetallene over hele landet når folk får se hele politikken til MDG, sier Hansson.
[ Kommentar: Ny nesestyver for Støre ]
---
Hovedtallene fra Respons Analyses Oslo-måling for Høyre:
(Antall mandater i parentes. Mandatberegningen er gjort av pollofpolls.no)
- Høyre 25,3 (5)
- Ap 23,5 (5)
- SV 12,0 (2)
- MDG 9,2 (2)
- R 8,1 (2)
- FrP 6,4 (1)
- V 6,4 (1)
- Sp 6,0 (1)
- KrF 1,4
---