Innenriks

Stort fall i antall utleieboliger – laveste nivå i Oslo siden 2013

Siden 2019 har boligmarkedet for de som leier, blitt stadig skralere. For leieboere i Oslo har over én av seks boliger forsvunnet.

Utleiemegleren sier de tror leieprisene sentralt i Oslo kan bikke 25.000 kroner for en toroms neste år. Det er også betydelig økning i leieprisene i Trondheim og Stavanger. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
For leietaker blir utvalget boliger – særlig i hovedstaden – stadig mindre.
Publisert Sist oppdatert

Nasjonalt var det i årets første kvartal 8280 færre sekundærboliger enn fem og et halvt år tidligere, en nedgang på 2,2 prosent, viser tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef).

I Oslo var nedgangen på hele 10.291 boliger i samme periode, eller 17,3 prosent. Det er det laveste antallet og den laveste andelen sekundærboliger forbundet har registrert i Oslo, altså siden 2013.

Nef-direktør Carl O. Geving peker på høye renter, høyt skattetrykk og lav tilgang på små og rimelige boliger som forklaring på den negative leieboligtrenden.

Han er tydelig på hva han mener bør gjøres: bygge for å dekke demografiske behov.

– Det er ikke nok å bygge mer, det må bygges riktig. Når markedet etterspør mindre og rimeligere boliger som dekker behovet for både førstegangsboliger og utleieboliger, går det galt dersom kommunen velger å overse behovet og regulerer feil, sier han.

Kaja Ingdal Hovdenak, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), er spesielt bekymret for studenter når utleiemarkedet krymper.

– Bare i fjor hadde vi 15.000 studenter stående i studentboligkø, og vi vet at mange tusen studenter som kommer flyttende til sommeren, også skal huses. I tillegg til å få opp nye studentboliger må kommuner med mange studenter og press på leiemarkedet få på plass gode midlertidige løsninger, sier hun til NTB.

Les også: Hun får leietakernes verste historier

Les også: Leieboerforeningen: – En tapt sjanse

Powered by Labrador CMS