Innenriks
Skolenes rekkefølge i barnetoget i Oslo 17. mai 2025
Her er oversikten over alle skolene som går i 17. mai-toget i Oslo.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Lenger ned i saken finner du skolene i nummerrekkefølge i barnetoget og i alfabetisk rekkefølge med plassen de har i toget.
Det ser ut til at årets barnetog i Oslo blir litt kortere enn i fjor. Det er meldt på ti skoler færre enn til fjorårets tog – 109 mot 119 skoler.
Aller først i toget i Oslo sentrum går, som vanlig, Forsvarets stabsmusikk, foran 17. mai-komiteen og representanter for byens ledelse. Så kommer skoler og korps.
Jubilerende skoler
Oslo kan i år skilte med hele tre 125-årsjubilanter, som fører an i årets 17. mai-tog. Aller først av de tre går Bryn skole. Skolen ble bygget i 1900 og hadde dengang rundt 300 elever. Den tok over for Ulven skole, som ble nedlagt. Ole Devik var førstelærer og en forkjemper for skolehager, og Bryn skole har Oslos eldste skolehage, ifølge skolens hjemmeside. Også Bryn skoles musikkorps jubilerer i år. Det fyller 100, og ble stiftet på initiativ fra Ole Devik. Han fikk en vei oppkalt etter seg i 1952. Den går forbi skolen.
Neste jubilant ut er Grorud skole. Den tredje 125-åringen er Lakkegata skole. Den ble riktignok ikke offisielt innviet før i august 1903, men den hadde en del provisorisk undervisning i årene fra 1900. Skolen er anlagt på den tidligere Tøien kolerakirkegård og ligger like ved Botanisk hage. Lakkegata har nå rundt 450 elever, men i 1913 gikk så mange som 1800 elever på skolen.
Etter de tre skolene ovenfor, følger 50-årsjubilantene Haugen, Lindeberg og Tokerud skoler. Før første videregående skole, Oslo Handelsgymnasium, som ble etablert i 1875 og dermed er hele 150 år gammel. Formålet dengang var å gi unge mennesker «som have bestemt sig for Handel eller annen praktisk Virksomhet, en avsluttet theoretisk-praktisk undervisning i de merkantile Fag ved siden av en høiere Almendannelse». Nå er skolen en vanlig videregående skole.
Alle elever i grunnskoler og videregående skoler kan delta i barnetoget. Det er hver enkelt skole som avgjør om de skal gå eller ikke, og hvilke klassetrinn på skolen som skal få gå. Det er for øvrig ikke noe eget russetog i Oslo.
Debatt: 17. mai er barnas dag, ikke fulle voksne før barnetoget
To stopp
Toget starter som vanlig klokka 10.00 fra hovedporten til Akershus festning, går opp Karl Johans gate forbi Stortinget og Slottet, og avsluttes på Rådhusplassen rundt kl. 13.30. Det er to stopp underveis.
- Første gang kl 10.15 når 17. mai-komiteens leder hilser Stortinget.
- Andre stopp er ved Slottet cirka 10.30, der 17. mai-komiteens leder hilser kongen og kongefamilien. Forsvarets stabsmusikkorps spiller.
Teten i barnetoget ankommer Rådhusplassen rundt kl. 10.45 der skoler og korps spres til forskjellige steder og gater for at toget skal løses opp.
Gardemusikken avslutter barnetoget og går fra Stortorvet rundt kl. 12.30.
Lederen av 17. mai-komitéen: Jeg var bare glad og stolt, men så kom stormen
Bekransninger og konserter
Men feiringen av dagen starter en god stund før barnetoget har avmarsj. Fra kl 07.00 spiller Oslo Janitsjar og Ruseløkka Janitsjarorkester utenfor flere kirker.
Fra kl 08.00 blir det bekransning på en rekke ulike gravsteder og statuer i Oslo. Det holdes en kort tale før kransenedleggelsen og et kulturelt innslag.
Talerne er invitert av 17. mai-komiteens medlemmer, hvor hvert enkelt parti inviterer én taler. Det er imidlertid Utdanningsforbundet som inviterer en elev fra skolen som går først i barnetoget, som i år altså er Bryn skole, til å tale ved Henrik Wergelands grav. Det valget falt på Jeanine Trisha Junco Scarlett, som går i 6. klasse og er elevrådsleder.
Ellers nevner vi at Khalid Salimi, medgrunnlegger av Antirasistisk Senter og SOS Rasisme, holder tale ved statuen av Camilla Collett i Slottsparken. Det legges også ned krans ved bysten av Fernanda Nissen i Torshovparken. Der holder Sigrid Bonde Tusvik, bl.a. komiker, programleder og Dagsavisen-spaltist, dagens tale. Torshovkorpset og Korps United spiller. Ved Christian Magnus Falsens grav taler Yohan Shanmugaratnam, profilert forfatter og journalist.
Her finner du oversikten over hele programmet og alle bekransningene.
Oslo domkirke er åpen mellom kl 10 og 16, og kl 13 er det festgudstjeneste.
Det blir også flere konserter og danseoppvisninger på forskjellige steder i byen. Bl.a. blir det gardedrill på Universitetsplassen der gardistene byr opp til vals.
I år blir det imidlertid ikke noe av den tradisjonsrike festkonserten på Karpedammen scene. Det har Oslo bystyre vedtatt.
På Oslo kommunes hjemmeside finner du all informasjon om 17. mai i Oslo.