Politikk

Popsenteret sliter med millionkutt

Popsenteret feirer tre år i dag, men et kutt på to millioner kroner i neste års budsjett vekker bekymringer. Kulturetaten advarer Oslos politikere om færre utstillinger og kortere åpningstider.

Popsenteret, som har hatt ustillinger om blant andre Knutsen og Ludvigsen og Øystein Sunde, slet i starten med å trekke publikum, men i år opplyser de om at de vil nå måltallet på 50.000 besøkende. FOTO: INA INGLINGSTAD
Publisert Sist oppdatert

- Det er mildt sagt krevende når to millioner kroner blir kuttet vekk. Det sier seg selv, sier direktør for Kulturetaten i Oslo kommune, Hilde Barstad. Kuttet som Byrådet har foreslått i neste års budsjett kan blant annet føre til:

* Økt utleie av lokaler til eksterne.

* Færre utstillinger.

* Kortere åpningstider.

Dette advarer Kulturetaten om i en konsekvensutredning av Oslo kommunes kulturbudsjett for 2015.

- Popsenteret jobber aktivt for å få økt publikum, og det koster å legge til rette for det, sier Barstad.

Prisen for Popsenteret - kommentar på Nyemeninger.no

Rammer alle tilbud

- Vi forholder oss til at dette kun er et forslag til rammekutt og avventer endelig beskjed. Et eventuelt kutt er selvfølgelig krevende til tross for en positiv inntektsutvikling, sier daglig leder ved Popsenteret, Inger Bertelsen.

Popsenteret har fått gradvis mindre støtte fra Oslo kommune, noe som har vært planen helt fra starten av. I 2012 fikk de omtrent 18 millioner kroner, mens budsjettforslaget, som bystyret skal fatte vedtak i 11. desember, for neste år gir dem omtrent 12 millioner kroner i støtte.

- Om kuttet blir en realitet, vil det få betydning for alle tilbud. Eksakt hva og hvor mye er ikke interessant å spekulere i nå, sier Inger Bertelsen ved Popsenteret.

Under budsjettbehandlingen i kultur- og utdanningskomiteen markerte både Arbeiderpartiet og SV sin bekymring for Popsenterets kutt, og ba byrådet om å informere om hvordan de ser for seg framtidig drift av senteret.

- Vi er bekymret for de langsiktige konsekvensene av situasjonen. Museet er i utgangspunktet velfungerende, men har små markedsføringsbudsjetter. De har en positiv vekst i besøkstall, men det er ikke høyt nok, sier bystyremedlem Victoria Marie Evensen (Ap).

Treårsdag

Popsenteret hadde offisiell åpning 25. november 2011. Da var museet forsinket, og Oslo kommune hadde investert omkring 70 millioner kroner i oppbyggingen av museet. Kommunen søkte om statlige midler til museet, men fikk avslag.

Ideen om Popsenteret ble til etter at den uavhengige stiftelsen Senter For Norsk Populærmusikk kom med en anbefaling om plassering av et «populærmusikkens hus». Et samarbeid mellom Riksscenen, Øvingshotellet og Oslo musikk- og kulturskole og KLP Eiendom ble etablert, og dermed var prosjektet i Schouskvartalet i gang.

Popsenter-bølgen

Å etablere denne typen institusjoner var viktig for den rødgrønne regjeringen med tidligere kulturminister Trond Giske (Ap) i spissen. I 2006 ble det bestemt at det nasjonale senteret for pop og rock skulle ligge i Trondheim, og i samme runde ble det bestemt at det skulle etableres regionale sentre. Da vedtok Oslo kommune etableringen av Popsenteret.

Det nasjonale senteret i Trondheim, Rockheim, har fått mye oppmerksomhet, blant annet i forbindelse med sin opprettelse av sin Hall of fame, som omfatter artister eller grupper som har hatt særlig innflytelse på norsk populærmusikk.

Et annet kjent popsenter i Namsos, Rock City, har vært preget av økonomisk rot, og fikk kuttet store deler av støtten sin fra staten for 2015.

Mål 50.000

De siste årene har Popsenteret i Oslo hatt utstillinger om Thorbjørn Egner, Øystein Sunde, artister og image, blant annet. I helgen kan de lokke med familiedag og avslutningskonsert for senterets markering av Prøysen-jubileet.

Siden de åpnet har Popsenteret hatt mål om 50.000 årlige besøkende, men nådde i 2013 39.000. Året før var tallet 36.000.

Popsenteret opplyser at de i år trolig vil ende med et besøk over 50.000, og daglig leder Inger Bertelsen understreker at ambisjonene er høye også for neste år.

- Det er lagt ned store ressurser for å etablere Popsenteret med mål om å ivareta populærmusikkens historie for denne og kommende generasjoner. Det oppdraget satser vi fortsatt på å fylle, sier hun.

Konstituert kulturbyråd i Oslo kommune, Anne-Siri Koksrud Bekkelund, sier følgende om kuttet:

- Popsenteret har i noen år fått økt tilskudd for å øke interessen for senteret. Utviklingen nå er i tråd med det som har vært planen hele tida. Det er Kulturetaten og Popsenteret som styrer hvordan de vil tilpasse seg disse rammene.

Powered by Labrador CMS