Frp-leder Sylvi Listhaug fikk flere hundre, mest negative kommentarer, etter at hun la ut en Facebook-post, hvor hvor hun uttrykte omtanke for de pårørende og ofrene etter skoleskytingen i Örebro.
Nå forklarer Sylvi Listhaug hva hun mente med Facebook-posten.
Er rystet
«Jeg er rystet over bildene fra i Örebro i Sverige der flere personer og politi i ettermiddag har blitt skutt ved en skole. Foreløpig er det stor usikkerhet knyttet til både hendelsesforløpet og skadeomfanget, men det er skremmende å se hvilke krefter vi har med å gjøre. Vi kan ikke være naive. Mine tanker går til alle de pårørende for denne grusomme volden», skrev hun.
Men det var setningen om hvilke krefter vi har med å gjøre, og naivitet som fikk kommentarfeltet til å koke.
«Ja folkens, da viste deg seg at det var en svenske som stod for gjerningen. Gratulerer med all fremmedhat og forhåndsdømming! Spesielt gratulerer til fru Listhaug som på elegant First House vis pakket inn det splittende agendaen«, skrev en.
«Sverige statsminister ba innstendig om å ikke spre rykter eller spekulere. Da er det veldig skremmende at en politiker med det ansvaret du Sylvi har, går ut og nører oppunder rykter og antakelser med mere Går du rundt med en statsminister i magen må du dempe deg betraktelig! Skremmende!», skrev en annen.
En håndfull var enige i hva Sylvi Listhaug skrev.
«Norge skulle hørt på Carl I Hagen, da hadde det ikke vært sånn idag. Men fler og fler får øynene opp nå for hvem som nå bør vinne valget, og det er selvfølgelig FRP, som bestandig har vært fornuftens stemme oppi all galskapen. Make Norway Great Again«, skriver en som holder med Listhaug.
Les også: MDG og SV: Vil lovfeste retten til fritidsklubber
Uttrykker sympati
Sylvi Listhaug har naturligvis fått med seg hva folk skriver på Facebook, og svarer slik til Dagsavisen.
– Det skulle bare mangle om jeg ikke uttrykker sympati og tanker til ofre og pårørende ved tragiske hendelser som vi så i Sverige denne uken. Så presiserte jeg selvsagt i dette innlegget at det var usikkerhet knyttet til hendelsesforløp og skadeomfang all den tid politi og myndigheter ikke hadde kommet ut med informasjon om dette på det tidspunktet, sier Sylvi Listhaug til Dagsavisen.
– Hva mener du med vi kan ikke være naive?
– Helt uavhengig av motiv og hvem som stod bak denne forferdelige hendelsen, er det selvsagt skremmende når flere medier meldte om at det var brukt automatgevær og vold som rammer helt uskyldige mennesker i vårt naboland. Vi må ikke være naive i møte med at det er mer våpen i omløp i våre samfunn, også ulovlige. Det er derfor vi vil innføre visitasjonssoner for våpenkontroll, som er et viktig virkemiddel for å kunne ta ulovlige våpen også i Norge, sier hun.
– Er du overrasket over alle kommentarene, både positive og negative du har fått på Facebook?
– Etter slike hendelser opplever vi ofte at det er ulike tolkninger i kommentarfelt o.l. før politiet har konkludert. Men for meg er det selvsagt å legge til grunn usikkerheten i min statusoppdatering all den tid politi og myndigheter ikke har konkludert. Det mener jeg er svært viktig at vi politikere alltid tar forbehold om, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.
Verbale ørefiker
Trond Blindheim er utdannet sosiolog fra Universitetet i Oslo, og underviser i markedskommunikasjon og forbrukeratferd. Hans spesialområder er markedskommunikasjon og forbrukeratferd, og sier dette om Sylvi Listhaugs Facebook-post:
– Listhaug uttrykte sin medfølelse til ofrenes pårørende, og det er en forventet reaksjon fra en politisk leder. Innlegget hennes inneholdt imidlertid to formuleringer hun kunne ha spart seg: «det er skremmende å se hvilke krefter vi har med å gjøre» og «vi kan ikke være naive». Disse uttalelsene blir selvsagt tolket som spekulative, spesielt på et tidspunkt hvor detaljer om gjerningspersonen og motiver var uklare. Når hun antyder årsaker eller grupper («krefter vi har med å gjøre») bak en voldshandling før etterforskningen er ferdig, kan det lett bli oppfattet som forhastet og polariserende, skriver han i en e-post til Dagsavisen.

– Særlig setningen «hvilke krefter vi har med å gjøre», tolker nok mange at hun tenker på islamsk terrorisme. Og det kan de jo ha rett i. Men det er nok utelukkende hennes politiske motstandere som har benyttet anledningen til å gi henne verbale ørefiker, mest sannsynlig til ingen nytte. Hennes tilhengere ser nok på uttalelsene hennes som et uttrykk for handlekraft og vilje til å adressere et vanskelig og betent tema menge vegrer seg for å snakke om. De negative kommentarene tror jeg ikke er fra hennes tilhengere, snarere tvert om. Men i ettertid tror jeg hun vil være mer forsiktig med å kommentere slike saker før politiet har konkludert, sier han.
– Vil dette kunne virke negativt for Frp?
– I forbindelse med slike hendelser er det viktig at politikere balanserer mellom å uttrykke medfølelse og å unngå spekulasjoner som kan føre til polarisering og forsterke fordommer. Spesielt i dagens medielandskap hvor uttalelser raskt spres og tolkes på ulike måter, sier Trond Blindheim.
Les også: Derfor forlater de Arbeiderpartiet: – Partiet jeg meldte meg inn i finnes ikke lenger (+)
Les også: Lisa Coopers skrekk-president er tilbake: – En farligere Donald Trump (+)