Politikk

Studentene om Borch: – Håper på gjensidig interesse

Sandra Borch (Sp) overtar som ny forsknings- og høyere utdanningsminister. Norsk studentorganisasjon ser fram til samarbeidet.

– Vi ser fram til å jobbe med en statsråd med erfaring fra både regjering og storting. Vi tenker at det gir henne gode forutsetninger for å hoppe inn rollen, og ta gode avgjørelser for studentene nå som høsten kommer. Det er mange viktige saker som står på trappene. Studentene er i en vanskelig økonomisk situasjon i dyrtida, og det er stort behov for å øke studiestøtten, sier leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Oline Sæther til Dagsavisen.

Fredag formiddag ble daværende landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) utnevnt som ny forsknings- og høyere utdanningsminister etter Ola Borten Moe (Sp). Da Jonas Gahr Støre (Ap) møtte pressen i Marmorhallen samme dag, startet han med å takke av Moe.

– Han har vært en handlekraftig og modig statsråd, sa Støre til pressen.

– Sandra Borch blir nå ny statsråd, og sektoren havner i erfarne og handlekraftige hender, sa han.

Senterpartiets parlamentariske nestleder Geir Pollestad (Sp) blir ny landbruksminister.

Regjeringen Støre er skadeskutt etter sommerens skandaler. Men 
Sandra Borch og Geir Pollestad er sterke kort, mener Dagsavisen.

Haster med stipend

Oline Sæther forventer at den nye statsråden får på plass et stipend for utenlandsstudenter, etter at forgjengeren innførte skolepenger for internasjonale studenter.

– Det er viktig å få på plass så fort so mulig, sier hun.

Det samme tar nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i SV til orde for.

– Hun har mye å ta tak i. Hun må blant annet finne en løsning for utenlandske studenter, og hun må ta tak i studentøkonomien som allerede skaper klasseskiller. Jeg kjenner Sandra som åpen og lyttende, og det håper jeg hun tar med seg i ny rolle, sier han til NTB.

Sæther trekker fram at Borch er utdannet jurist fra Universitetet i Tromsø.

– Vi håper at hun husker tilbake til sin tid som student og bruker de erfaringene, og sin kompetanse som jurist når hun skal fylle rollen som minister. Vi forventer at hun legger kunnskap og god diskusjon til grunn når vi skal jobbe fram løsninger sammen, sier hun.

Leder av Norsk Studentorganisasjon (NSO),  Oline Sæther var ikke fornøyd med Borten Moe som statsråd.

Erklært som uønsket

Ola Borten Moe (Sp) gikk av 21. juli på grunn av brudd på habilitetsreglene etter aksjekjøp i våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen. Forholdet mellom Moe og studentorganisasjonene har vært langt fra uproblematisk.

I november i fjor erklærte Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo og Bergen Moe som persona non grata – altså «uvelkommen person», oversatt fra latin.

– Ola Borten Moe er ikke studentenes eller universitets- og høyskolesektorens minister. Han har stort forbedringspotensial i å jobbe for at de som er under hans område skal ha det bedre, sa Sæther til Universitas i november.

Moe svarte i en e-post til Universitas at de ikke kommer seg videre hvis de nekter å snakke sammen eller «kansellerer hverandre».

«Dette synes jeg er en litt pubertal uttrykksform», skrev den daværende statsråden.

Sandra Borch overtar som kunnskapsminister etter Ola Borten Moe. Fredag ettermiddag var det Nøkkeloverrekkelse i Kunnskapsdepartementet.

Prioriterer vilje

Sandra Borch ble ferdig med studiene i 2012. Hun var juridisk rådgiver i arbeidstakerorganisasjonen Parat i Tromsø i 2015–2017.

Den tidligere landbruksministeren har sittet i Stortingets energi- og miljøkomité fra hun ble valgt som stortingsrepresentant i 2017, til hun ble minister i 2021. Hun har ikke sittet Stortingets utdannings- og forskningskomite.

– Hadde dere ønsket dere en statsråd med mer relevant erfaring?

– Det viktigste for oss er en statsråd med interesse og vilje til å finne gode løsninger. Vi ser fram til å samarbeide med henne, og håper vi møter en gjensidig interesse for å finne de gode løsningene sammen, sier Sæther.

– Forholdet til hennes forgjenger fra samme parti Ola Borten Moe har vært trøblete. Preger det deres forhold til den nye Sp-statsråden?

Forholdet mellom studentene og Ola Borten Moe var berg-og-dal-bane. Han stilte også mange viktige spørsmål, og økte studiestøtten med sju prosent. Men det var et komplisert forhold. Nå ser vi fram til å samarbeide med en ny statsråd, og ser positivt på det som ligger foran oss, sier hun.

Avtroppende forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) forlater Kunnskapsdepartementet fredag. 
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Blandede reaksjoner

Nestleder og utdanningspolitisk talsperson Abid Raja i Venstre sier til NTB at han ønsker Borch lykke til, men kommer med en klar forventning:

– Jeg håper vi får en statsråd som ikke fornekter forskning, men som omfavner den og løfter den opp, selv om statsråden kanskje ikke er enig i innholdet, sier Raja.

– Vi kan ikke igjen få en minister som stadig søker konflikt med studentene og rett og slett tråkker på dem. En statsråds ansvar er å utvikle og forbedre sin sektor, ikke rive den i stykker, sier han.

Leder i Akademikerne, Lise Lyngsnes Randeberg, til NTB at de ser fram til å samarbeide med Borch.

Venstre stemmer mot tvungen lønnsnemnd i lærarstreiken når Stortinget debatterer saka tysdag, opplyser Abid Raja. Foto: Annika Byrde / NTB / NPK

Fugleinfluensa-kritikk

Sist uke fikk Sandra Borch kritikk for å ha hevdet at fugleinfluensaen som herjer i Finnmark, vanligvis ikke overlever i kulda. Det er nemlig forskerne på feltet uenig i, men Borch gjentok påstanden ovenfor NRK.

Denne uttalelsen har ført til at flere forskere er kritiske til at Borch skal bli minister for feltet.

– Vi velger en minister som gjennom sin runde som landbruksminister har motsagt forskningsmiljøet og eksperter. Hun har gjort det i den type ordelag som viser at hver gang forskning strider mot hennes politiske overbevisning, så mener hun forskerne tar feil. Det hun driver med er såkalt «cherry picking», sier leder Safina de Klerk ved Oslo Vitensenter til VG.

Nåværende landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) har tidligere vært leder av Senterungdommen. Da hun var leder pekte hun på Ola Borten Moe som ny fremtidig leder i Senterpartiet.

Hun viser til at Borch tidligere i år fikk kritikk fra Helsedirektoratet for å ha sådd tvil om kunnskapsgrunnlaget bak de nye kostholdsrådene om å spise mindre rødt kjøtt. Saken ble blant annet omtalt i Aftenposten.

Til VG omtalte de Klerk Moe og Borch som «pest eller kolera». Det reagerer Borch på.

– Det er litt spesielt. Jeg har aldri møtt denne personen som har denne uttalelsen. Hvordan hun har grunnlag for å si det uten å ha møtt meg, er rart, sier hun til VG.

Borch utdyper til VG at hun ble spurt om hun trodde fugleinfluensaen hadde noe med klima å gjøre, og at det var derfor hun pekte på kulda. På spørsmål om hun vil trekke eller moderere uttalelsene sine, svarer hun til avisen:

– Er det tydelig dokumenter som viser at fugleinfluensa ikke har noe med klimaendringene å gjøre, så skal jeg selvfølgelig lytte til de rådene.

Mer fra Dagsavisen