Politikk

MDG refser Vedums kjøttnekt: – Fullstendig uansvarlig

Trygve Slagsvold Vedum har ingen planer om å følge de nye kostholdsrådene, som anbefaler kraftig kutt i kjøttforbruket. Det får MDG til å reagere kraftig, som ber Vedum i stedet fremme mer vegetarisk mat.

– Dette er forskningsbaserte kostholdsråd som regjeringen ikke kan overse, sier stortingsrepresentant for MDG Une Aina Bastholm.

Tirsdag kom det nye, nordiske kostholdsråd. Rådene anbefaler nordmenn blant annet å maksimalt spise 350 gram rødt kjøtt i uka, unngå prosesserte kjøttprodukter som pølser og hamburgere, og i stedet fylle på med fisk, frukt, grønnsaker, belgfrukter og grove kornprodukter.

De rådene gjorde finansminister Trygve Slagsvold Vedum det raskt klart at han ikke hadde noen planer om å følge. Han ville heller ikke anbefale nordmenn flest å følge rådene.

– Jeg kommer nok til å ha et større kjøttinntak enn de rådene. Så får folk velge sjøl hva de vil spise, sa han til Dagsavisen på Senterpartiets sommerpressekonferanse tirsdag.

– Fullstendig bakstreversk

Det utspillet får altså MDG til å reagere kraftig.

– Vi trenger ikke bestemme hva hver enkelt spiser, men det er en politisk oppgave å gjøre de bærekraftige valgene enklere. Norsk politikk i dag er å fremme et høyt kjøttforbruk, og det gjør det vanskeligere og dyrere for folk å velge sunt og miljøvennlig, sier Bastholm, og legger til:

– De nye kostholdsrådene viser hvor fullstendig bakstreversk og lite bærekraftig det er.

.

Hun refser regjeringen for å ikke ha kommet med ett eneste tiltak for å fremme et mer bærekraftig kosthold.

– Det er fullstendig uansvarlig, når vi vet hvor viktig matvanene våre samlet er for folkehelsa, klima, miljø og matsikkerhet, sier hun.

Vil ha mer vegetarmat

Hun ber regjeringen i stedet for eksempel sørge for mer vegetarisk mat i det offentlige.

– Om flere spiser litt mer i tråd med kostholdsrådene hver uke, er det også stor samfunnsøkonomisk gevinst fordi helsa vår blir bedre. Regjeringen bør for eksempel fremme vegetarisk mat i offentlige innkjøp, kjøkken og kantiner, fjerne momsen på frukt og grønnsaker og øke momsen på kjøtt. I tillegg bør opplysningskontorene for kjøtt og meieriprodukter erstattes av mer næringsuavhengig kostholdsinformasjon, sier Bastholm.

Trygve Slagsvold Vedum er glad i å grille. Her fra et intervju med Dagsavisen i 2019, der han framholdt at han lykkes best med indrefilet av svin på grillen.

På pressekonferansen tirsdag understreket Vedum at han mente at folk burde spise variert.

– Vettet er jevnt fordel i Norge. Det er kjempefint hvis folk er vegetarianere hvis de har lyst til det. Jeg er glad i kjøtt, jeg er glad i laks, og så får folk velge hva de vil spise sjøl. Vi trenger i hvert fall ikke noen moralsk pekefinger, sa han.

Nyeste fra Dagsavisen.no: