Politikk

Fra PR-bransjen til Raymonds bord: Her er Marthe Scharning Lunds kundeliste

På to uker har Raymond Johansen hentet inn to personer fra PR-bransjen inn i byrådsapparatet. Den ene deler nå hele sin kundeliste fra tiden som PR-rådgiver. Den andre holder fortsatt kortene tett til brystet.

Svingdøra mellom PR-bransjen og politikken har etter vært nærmest blitt en ny normal i Norge. For eksempel kom Jonas Gahr Støres spindoktor, eller statssekretær med presseansvar, Kristoffer Thoner rett fra konsulentselskapet McKinsey. Erna Solbergs tidligere spindoktor Sigbjørn Aanes gikk andre veien, og jobber i dag i First House.

De siste to ukene har også Raymond Johansen hentet inn to nye politikere med bakgrunn fra PR bransjen. Den nye byråden for helse, eldre og innbyggertjenester Marthe Scharning Lund kom rett fra jobben som rådgiver i PR-byrået Footprint.

I forrige uke ble Stian Valla Taraldsvik utnevnt til ny byrådssekretær for kommunikasjon på byrådslederens kontor. Taraldsvik kom fra Reitan Retail, men før det jobbet han for First House.

Et helt sentralt spørsmål når PR-konsulenter blir politikere er hvem de tidligere har jobbet for. Dagsavisen har derfor bedt om innsyn i kundelistene til Lund og Taraldsvik fra deres tid i PR-byråer.

Åpne og lukkede lister

Lund er tidligere stabssjef ved byrådslederens kontor og næringsbyråd. Siden 2020 har hun jobbet i PR-byrået Footprint. Footprint praktiserer åpne kundelister, altså at offentligheten kan vite hvem de jobber for.

Marthe Scharning Lund, styreleder i Oslo Havn.

---

Lund har i sin tid i Footprint hatt følgende kunder:

 • Agder Fylkeskommune
 • Avfall Norge
 • Coca-Cola European Partners Norge AS
 • Elvia AS
 • Fortum Oslo Varme AS
 • Fremtind Forsikring AS
 • Handelens Miljøfond
 • Haugaland Vekst IKS
 • Kruser AS
 • Lofotrådet
 • Mestergruppen Byggevare AS
 • Multiconsult Norge AS
 • NHO Luftfart
 • Nissan Nordic, norsk filial
 • NOAH AS
 • OBOS
 • Oslo Economics AS
 • Oslo Konserthus AS
 • Romerike avfallsforedelng IKS, ROAF
 • Ruter AS
 • Skåppå AS
 • Stiftelsen Miljømerking i Norge
 • Widerøe AS

---

Før Taraldsvik ble utnevnt til byrådssekretær denne uka jobbet han i Reitan Retail, altså selskapet bak Rema 1000. Men fra 2017 til 2021 jobbet han i First House. Dagsavisen har bedt om innsyn i kundelista fra disse årene, men ikke fått innsyn i disse.

Administrerende direktør i First House Per Høiby viser til selskapets regelverk, som sier at ved overgang fra First House til politikk og offentlig forvalting er hovedregelen at kundeforhold de siste 18 måneder skal offentliggjøres.

Stian Valla Taraldsvik

– Vi har lagt oss på samme strenge praksis som karantenenemda har gjort ved overgang fra politikk til næringsliv når overgangen er motsatt, altså fra oss til politikk. Det er imidlertid ikke tilfelle her. Stian Valla Taraldsvik sa opp i First House i september 2021 for begynne i Reitan retail. Nå går han tilbake til politikken fra Reitan systemet. Stian er meget flink og vi ønsker ham lykke til i ny jobb, skriver Høiby i en e-post til Dagsavisen.

Han sier at byrådslederens kontor heller ikke har bedt om innsyn i kundelista.

– Dyktige politikere

Dagsavisen har bedt byrådsleder Raymond Johansen dele sine refleksjoner rundt å hyre inn politikere med bakgrunn fra PR-bransjen.

– Marthe Scharning Lund har lang erfaring fra politikken før hun begynte som partner i Footprint etter kommunevalget i 2019. Jeg har hele tida ønsket å få henne tilbake igjen til politikken, og ble veldig glad da hun takket ja til å bli byråd for helse, sier Johansen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte endringer i byrådet torsdag. Helsebyråd Robert Steen (Ap) går av fra byrådet i Oslo og erstattes av Marte Scharning Lund (Ap).

– Stian Valla Taraldsvik har vært tilknyttet Arbeiderpartiet som folkevalgt i Trondheim og som rådgiver for partisekretæren. Det siste drøye året har han jobbet med kommunikasjon for Reitan Retail. Det er godt over ett år siden han jobbet i First House. Jeg er veldig fornøyd med at han kommer tilbake til oss i politikken. Vi har den siste tiden styrket laget vårt med dyktige politikere, og jeg ser fram til å jobbe med dem i en viktig periode for Oslopolitikken, sier Johansen.

Kommunikasjonssjef i Oslo kommune, Hanne Gjørtz, skriver i en e-post til Dagsavisen at dersom det skulle oppstå situasjoner der Taraldsvik ønsker sin habilitet vurdert på grunn av tidligere kunder vil administrasjonen på Byrådsleders kontor bistå han med det.Nyeste fra Dagsavisen.no: