Politikk

Rogaland Ap peker på Kari Nessa Nordtun og Odd Stangeland som nye sentralstyremedlemmer

Onsdag pekte styret i Rogaland Ap på Hadia Tajik som nestlederkandidat i Arbeiderpartiet. Torsdag peker de på Kari Nessa Nordtun og Odd Stangeland som nye sentralstyremedlemmer.

– Vi har hatt styremøte i Rogaland Ap i kveld, og kommet fram til et enstemmig vedtak der vi har innstilt Kari Nessa Nordtun og Odd Stangeland som likestilte kandidater til sentralstyret, sier Jarle Nilsen til Dagsavisen.

Han er ordfører på Karmøy og sitter i styret i Rogaland Ap.

Onsdag gikk det et aldri så lite jordskjelv gjennom norsk politikk. Styret i Rogaland Ap pekte på Hadia Tajik som sin foretrukne nestlederkandidat før Arbeiderpartiets landsmøte til våren.

Tajik gikk av som nestleder og arbeids- og inkluderingsminister i fjor etter pendlerboligsaken. Nå kan hun altså gjøre comeback et år seinere.

Torsdag skulle fylkeslaget bestemme hvem de ønsker å spille inn som sin foretrukne kandidat til å sitte i sentralstyret i Ap. Der gikk de for Kari Nessa Nordtun og Odd Stangeland som likestilte kandidater.

Kari Nessa Nordtun er ordfører i Stavanger, mens Odd Stangeland er ordfører i Egersund.

– Stortrives

– For meg er det viktig at det kommer noen fra Rogaland inn i sentralstyret. Det er på tide, og jeg er veldig takknemlig over å være et av navnene som er blitt spilt inn sammen med andre flinke folk, sier Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun til Dagsavisen. Hun legger til:

– Nå blir det spennende å se hva valgkomiteen kommer fram til. De har en jobb å gjøre fram mot landsmøtet.

– Er du litt skuffet over at Hadia Tajik, ikke du, ble pekt på av fylkeslaget som den foretrukne nestlederen?

– Jeg stortrives med ordførerjobben i Stavanger, og satser alt på at jeg blir valgt igjen og får fortsette med den jobben. Nestleder var ikke noe jeg tenkte på som aktuelt for meg, sier Nessa Nordtun.

Nilsen sier dagens vedtak gjøres fordi Rogaland Ap mener sentralstyret er litt topptungt, med for mange representanter fra Storting og regjering.

– Våre kandidater supplerer det fordi de kommer fra Kommune-Norge. Kari er ordfører i en storbykommune, Odd er ordfører i en mindre kommune. De er to gode kandidater.

Han legger også til at dersom Tajik blir valgt som nestleder, noe Rogaland Ap håper, vil hun også gå inn i sentralstyret i kraft av å være nestleder.

– Er det plass til to kvinner i 30-årene fra Rogaland i sentralstyret?

– Vi har pekt på noen kandidater vi mener er dyktige og som vil gjøre en god jobb for nasjonen. Det er kandidater som har langt fartstid i partiet, selv om de er unge. Det er fremadstormende, dynamiske kanaidater jeg håper og tror vil få støtte fra andre fylkeslag enn Rogaland.

– Var det aktuelt å innstille Tajik også som ren sentralstyrekandidat?

– Det ser vi ikke behov for. Når hun er vår nestlederkandidat er hun også soleklar kandidat for sentralstyret.

Maktkamp

Hadia Tajik skriver følgende i en SMS til Dagsavisen om fylkeslagets vedtak torsdag kveld:

– Kari og Odd er strålende kandidater til sentralstyret i Arbeiderpartiet. Det er en styrke for Rogaland at vi har så dyktige folk, og de har min fulle støtte, skriver Tajik.

Tajik sa til Dagsavisen onsdag at hun var klar for å ta ansvar i ledelsen av partiet.

– Jeg er glad for å ha hjemfylket mitt i ryggen og takknemlig for at så mange folk fra hele landet i organisasjonen vår har oppfordret meg til å stille. Hvis valgkomiteen og landsmøtet også vil det, så er jeg klar for å ta ansvar i ledelsen av partiet. Utover dette har jeg ikke tenkt å si så mye mer om dette nå, det er viktig at valgkomiteen får ro til å jobbe og at prosessen får gå sin gang, skrev Tajik i en SMS til Dagsavisen onsdag.

.

Etter at Tajiks kandidatur ble lansert er det i praksis duket for åpen maktkamp om nestledervervet i Arbeiderpartiet. Kunnskapsminister Tonje Brenna har allerede blitt lansert som ny nestleder av AUF, og er av mange nevnt både som ny nestlederkandidat og et potensielt framtidig lederemne i Arbeiderpartiet. Det kan i ytterste konsekvens føre til en delt innstilling og kampvotering på Arbeiderpartiets landsmøte i mai.

Splittet fylkeslag

NRK skriver torsdag ettermiddag at Rogaland Ap er splittet i sitt syn på Tajik. En grunn til det er at selv om hun kommer fra og er folkeregistrert i Rogaland bor hun til daglig i Oslo.

– Min mening er at den som sitter i sentralstyret fra Rogaland, skal bo i Rogaland, sier Haugesund-ordfører Arne-Christian Mohn til NRK.

I stedet for Tajik pekte han på Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun og statssekretær Tom Kalsås som mulige kandidater.

Valgkomiteen i Ap leder av LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Frist for lokallagene for å komme med sine innspill er 10. mars.



Mer fra Dagsavisen