Politikk

Ut mot Kjerkol: – Som å be om plaster på et beinbrudd

Regjeringa har strammet inn bruken av innleie i arbeidslivet, med unntak av helsevesenet. Samtidig ber helse- og omsorgsminister sykehusene om å begrense bruken av innleide vikarer. Det mener Rødts helsepolitiske talsperson Seher Aydar er for dårlig.

– Regjeringa hadde all mulighet til å stramme inn innleie i helse da de strammet inn regelverket for bemanningsbyråer, men åpna for unntak i helse. Nå vil hun at helseforetakene skal gjøre den jobben regjeringa ikke torde å ta selv, sier Seher Aydar til Dagsavisen.

Tirsdag holder helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) den årlige sykehustalen. Ett av hennes hovedbudskap er at helseforetakene må stanse bruken av vikarbyråer i så stor grad som mulig.

– Helt feil vei å gå

Helseforetakene får i oppgave å ta en kritisk gjennomgang av innleie, vikarbruk og tilgjengelig kompetanse. Lederen av Fagforbundet, Mette Nord, håper dette vil avdekke hvor det er behov for flere faste stillinger, og langsiktig rekruttering. Unntaket for helsevesenet har fått mye kritikk fra fagforeningene, SV og Rødt. Stortingsrepresentant Seher Aydar er ikke imponert over helseministerens nye grep.

– Det er fint med kritisk gjennomgang, men det er som å be om plaster på et beinbrudd. Helsevesenet har altfor lenge lent seg på innleie fra bemanningsbyråer. Det er på tide at også denne milliardindustrien kommer inn på regjeringas radar. Å åpne for unntak i helse var helt feil vei å gå. Nå må regjeringa komme med lovene og rammene som trengs, sier hun.

Kritisk situasjon

Kjerkol sier til Dagsavisen at hun mener situasjonen for helsetjenesten i Norge tilsier at de er nødt til å ha et unntak for regelen om innleie, for å kunne drive forsvarlig i hele landet. Samtidig er hun bekymret for utviklingen av bruken av innleie.

– Dessverre har vi sett en ganske aggressiv rekruttering fra innleiebyråer mot ansatte i foretakene. Vi mener at dette er et viktig og riktig signal å gi nå, og det kommer helseregionene til å følge opp, sa hun til Dagsavisen mandag kveld.

Også Seher Aydar mener at bemanningsbyråenes rekruttering av helsepersonell fra det offentlige er aggressiv.

– Dette er en ond sirkel som bryter opp fagmiljøer og som påfører den offentlige helsetjenesten store kostnader, sier hun.

– Må stoppes

– Denne utviklinga må stoppes. Det gjorde ikke regjeringen da den åpna opp for unntak for helse. Nå renner pengene ut til kommersielle byråer, som vet å presse prisene opp når etterspørselen øker, legger hun til.

Rødt-politikeren oppfordrer helseministeren til å foreslå nye vedtak for Stortinget.

– Den gode nyheten til Kjerkol er at hun er helseminister, og hennes regjering har flertall på Stortinget for å stramme inn. Hun kan komme til oss for tydelige vedtak, hun trenger ikke å nøye seg med signaler som lett bare kan bli lagt i skuffen, sier hun.

– Skuffet

Også helsepolitisk talsperson i SV, Marian Hussein, er skuffet over helse- og omsorgsministeren.

– SV er skuffet over at regjeringen går inn for et unntak for innleie av helsepersonell. Det fortrenger faste ansettelser og kan i verste fall skade pasientsikkerheten. Bruken av innleie i helsetjenestene våre koster oss vanvittig mye skattepenger. Vi må få en slutt på dette og stoppe bruken av innleie. Det holder rett og slett ikke med ønsketenkning fra statsråden, sier hun til Dagsavisen.

Stortingsrepresentant Marian Hussein sier at hun mener statsråden burde ha lyttet til en samlet fagbevegelse i helsesektoren.

– De kjenner forholdene best, og har advart om at bemanningsbransjen over tid har bidratt til å undergrave et trygt, seriøst og organisert arbeidsliv. I tillegg er vi er nødt til å investere mye mer i flere ansatte i heltidsstillinger og økt kompetanse, sier hun.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og hennes departementet er kjent med kritikken, og ønsker ikke å kommentere saken ytterlige i denne omgang.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenNyeste fra Dagsavisen.no: