Politikk

Høyres gruppeleder i Oslo tar ikke gjenvalg

Anne Haabeth Rygg, som leder Oslo Høyres lag på rådhuset, tar ikke gjenvalg til lokalvalget neste år.

Det skriver hun selv på Facebook.

– Jeg har nå bestemt meg for å ikke stille til valg neste år. Men fram til det skal jeg jobbe for gode løsninger i vår fine lille by, skriver Høyre-politikeren.

Rygg fikk en fremtredende rolle i Oslo Høyres bystyregruppe etter at daværende byrådslederkandidat og gruppeleder Eirik Lae Solberg trakk seg etter valgnederlaget i 2019. Da rykket Øystein Sundelin opp som gruppeleder og Rygg tok Sundelins plass som finanspolitisk talsperson.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Slipper nye krefter til

Etter at Sundelin fikk et mistillitsforslag mot seg i 2021 og trakk seg fra rollen som gruppeleder rykket Rygg opp igjen, og har siden da fungert som Oslo Høyres øverste tillitsvalgte på rådhuset.

Rygg peker selv på saker som koronahåndteringen, klima, karbonfangst på Klemetsrud, kampen for en renere Oslofjord og unges psykiske helse som saker det har vært særlig givende å jobbe med mens hun har ledet Oslo Høyres arbeid på rådhuset.

– Og det blir viktig at Osloskolen klarer å løfte alle elevene, så de kan lykkes med å gjøre det de vil i livet sitt, skriver hun.

I en SMS til Dagsavisen skriver Rygg at hun mener det er viktig å slippe nye krefter til.

– Det er utrolig gøy å sitte i bystyret, og jeg er veldig takknemlig over å ha fått muligheten til det tre ganger. Veldig mange kloke og arbeidsomme kandidater har meldt seg til å stå på lista nå, og jeg tenker at det er viktig å slippe nye krefter til, skriver hun og legger til:

– Jeg opplever en god stemning i bystyregruppa nå, der folk vil hverandre vel, og det er et veldig bra utgangspunkt for å vinne byen vår tilbake! Samtidig savner jeg litt å jobbe mer med sakene jeg brenner mest for, som havet, klimaet og grønn transport, og jeg har lyst til å konsentrere innsatsen mer på det i de kommende årene.

Nominasjonsprosess

Oslo Høyre skal bestemme seg for valglister i løpet av høsten. Nominasjonskomitéen, ledet av tidligere statsråd Kristin Clemet, har signalisert at de ønsker Lae Solberg (som altså trakk seg i 2019) skal toppe laget og være partiets byrådslederkandidat neste høst. Nominasjonskomitéen har også pekt på tidligere barneombud Anne Lindboe som deres foretrukne ordførerkandidat.

Rygg takket i utgangspunktet ja til gjenvalg, men har nå altså ombestemt seg. I august er alle aktuelle navn vært på rådgivende uravstemning hos Oslo Høyres medlemmer. Resultatet av denne foreligger ennå ikke.

Oslo Høyres representantskap skal velge byrådslederkandidat og ordførerkandidat 26. september. Resten av valglista før lokalvalget neste år skal velges av nominasjonsmøtet 5. desember.