Nyheter

Det blir ingen ny sentralbanksjef på fredag

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er ikke klar til å utnevne ny sentralbanksjef 14. januar.

Finansminister Trygve SLagsvold Vedum (SP) under en pressekonferanse om Lønnsstøtteordningen.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Det var av mange ventet at en ny sentralbanksjef skulle bli utnevnt i Kongen i statsråd førstkommende fredag. Flere medier har meldt dette. Det kommer imidlertid ikke til å skje, ifølge kommunikasjonssjef i Finansdepartementet, Therese Riiser.

– Saken blir lagt fram i statsråd så snart vi er klare til det, men det blir ikke førstkommende fredag, understreker Riiser i en e-post til Dagsavisen.

Slik gjøres ansettelsen

Det er embetsverket i Finansdepartementet som forbereder ansettelsessaken om hvem som skal bli ny sentralbanksjef, og som så legger den fram for finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Leder av representantskapet i Norges Bank og sittende sentralbanksjef gir departementet synspunkter på kompetansekrav som skal inngå i stillingsutlysningen, men Norges Bank har ingen rolle utover det, ifølge Riiser. Etter det er det finansministerens oppgave å legge fram sitt forslag overfor regjeringskollegiet. Regjeringen fatter så et vedtak i Kongen i statsråd, som vanligvis skjer på fredager. Det er i teorien alltid mulig for en regjering å endre på et forslag fra en statsråd.

Debatten går i øyeblikket høyt om det er NATO-sjef Jens Stoltenberg eller visesentralbanksjef Ida Wolden Bache som bør få den prestisjetunge jobben som sentralbanksjef, og det var ventet at avklaringen på dette spørsmålet vil komme fredag 14. januar.

Kan skje 21. januar

– Finansdepartementet har aldri sagt at utnevnelsen vil skje 14. januar, men vi registrerer at det av en eller annen grunn har festet seg en oppfatning av det, skriver Riiser i e-posten til Dagsavisen.

Ifølge Dagens Næringsliv tas det sikte på en utnevnelse fredag 21. januar.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen