Politikk

Høyre og Rødt mest fram i november

De borgerlige partiene Høyre, Frp og Venstre går fram, mens regjeringspartiene Ap og Sp går tilbake på snittet av meningsmålingene for november.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
Foto: Javad Parsa / NTB

Også SV, Rødt og MDG går i pluss, viser tallene som er samlet av Poll of polls.

Arbeiderpartiet har en oppslutning på 26,1 prosent, noe som er 0,5 prosentpoeng lavere enn snittet på målingene i oktober. Sett i forhold til valgresultatet i september, er det en nedgang på 0,2 prosentpoeng.

Regjeringspartner Senterpartiet får i snitt 12,7 prosents oppslutning, noe som er hele 0,8 prosentpoeng dårligere enn valgresultatet og ville gitt fire færre mandater.

Men regjeringens samarbeidspartner SV styrker seg til 8,8 prosent, noe som er 1,2 prosentpoeng mer enn de fikk ved valget. Partiet hadde fått tre flere representanter på Stortinget dersom snittet på novembermålingene hadde vært valgresultatet.

Alle målingene er gjort før SV inngikk et budsjettforlik med de to regjeringspartiene mandag.

Høyre går fram sett i forhold til både oktobermålingene (+0,6) og valgresultatet (+0,9) og får en gjennomsnittlig oppslutning på 21,3 prosent, mens Frp får 11,2 prosent (-0,4 prosentpoeng sammenlignet med valget, men +0,1 fra oktobermålingene).

Rødt styrker seg med 0,7 prosentpoeng fra valgdagen og har en oppslutning på 5,4.

MDG får 3,9 prosents oppslutning i gjennomsnitt, det samme som de fikk i valget. Venstre får 4,7 prosent (+0,2 prosentpoeng fra valgresultatet) og KrF 3,2 (-0,6 fra valget).