Politikk

«Gud elsker drama»

Hvor lenge kan Kjell Ingolf Ropstad stå på samme talerstol som Jan Hanvold?

Donald Trumps nederlag har sendt sjokkbølger inn i en del kristne miljøer rundt om i verden. Det gjelder også Norge. Enkelte får seg ikke til å tro at Gud sviktet Trump. Den som gir sterkest uttrykk for det er TV-predikanten Jan Hanvold. Han leder Visjon Norge – en TV-kanal som lenge har formidlet tanker om at Gud har en plan med Trump.

Jan Hanvold overgår seg selv når han i etterkant av valget skrev følgende tekst på Facebook: «Millioner av kristne har bedt for Trump. Alle disse Herrens tjenere har hørt ifra Herren. Og vi kommer til, å se at djevelskapet imot Trump, blir avslørt og stoppet. Mange har henvendt seg til meg meg, å vært mismodig og trodd at Biden nå har vunnet. Og de vet ikke hva de skal tro. Men jeg kan bare si at Gud har full kontroll. Og vi vil se Trump seirer igjen, som han har gjort i de 4 årene han har sittet som president. De har prøvd, å fått han avsatt, uten å lykkes. Og heller ikke denne gangen vil de lykkes. Vent, å se. Husk Gud elsker drama, så det er bare å prise Herren og være ved godt mot. Samtidig ber vi om seier. Husk den som ler sist, ler best.»

Tonen i innlegget er så outrert at mange trekker på skuldrene og bagatelliserer det hele. Det er en form for undervurdering som kan være farlig. Valgeksperter i USA klør seg nå i hodet over hva de heller ikke denne gangen greide å fange opp av underliggende strømninger. Støtten til Trump var langt sterkere enn mange eksperter hevdet på forhånd. Manglende kjennskap til de mest ytterliggående kristne miljøene kan være en del av forklaringen.

Det er lett å undervurdere i Norge også. Trumps nederlag kan få noen følger for norsk politikk. Det blir spennende å se om retorikken til Jan Hanvold får konsekvenser for samarbeidsklimaet på den ytterste høyrekristne fløyen. Det viktigste arrangementet for denne gruppen er Oslo Symposium som etter planen skal holdes i mars 2021. Ideen til symposiet er hentet fra USA og arrangeres annethvert år seks måneder før det er valg i Norge. Symposiet markedsføres med «Vi vil at Norge skal være et kristent land». Målsettingen er at alle partier på borgerlig side skal samarbeide.

Les portrett: Marian Hussain må på Stortinget: – Jeg har fått mye kjeft, spesielt fra kokko-Høyre (+)

For to år siden var Oslo Symposium et jubelmøte. Knut Arild Hareide hadde tapt retningsvalget i KrF, og i januar ble den borgerlige flertallsregjeringen dannet. Stemningen var så skyhøy at Hareide fikk pipekonsert mot seg da han gikk til frontalangrep på Donald Trump.

Siden har det vært en bratt nedoverbakke. Frp gikk ut av regjeringen, og med Hanvolds retorikk på Facebook har lederen av Oslo Symposium, Bjarte Ystebø, fått et nytt problem i fanget. Hva skal han gjøre med Hanvold? Talerlisten pleier å telle om lag 40 personer. I markedsføringen av neste års arrangement vises det til de som stilte opp i 2019. Jan Hanvold har i alle årene vært en av talerne sammen med en rekke topper fra KrF og Frp. Redaktør Vebjørn Selbekk har også i alle år figurert på listen. I en kommentar i Dagen har han beskrevet hvordan kristenheten i USA har tapt troverdighet ved å klistre seg til Trump.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Dersom Hanvold fortsatt blir en av talerne på Oslo Symposium er det mange som kan bli klistret til Hanvold og til Trump. KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad vil helt sikkert bli invitert, men kan han stille opp i dette selskapet når han sliter så voldsomt med å få tillit hos venstresiden i KrF? Forrige uke meldte Simen Bondevik seg ut av partiet og begrunnet det med at partiet hadde blitt for høyrevridd. Tidligere nestleder Dagrun Eriksen har meldt overgang til Sentrum.

Velger Bjarte Ystebø å fjerne Hanvold fra talerlisten for å hindre avskalling, får han et annet problem. Hanvold er en nær alliert med Ystebøs sjef i Norge IDAG, Finn Jarle Sæle. Ukeavisen han leder er en maktfaktor på den kristne høyresiden. Å kutte båndene til Jan Hanvold kan føre til at denne spesielle varianten av norsk politikk blir splittet. Det kan også få virkninger på oppslutningen til KrF, som allerede vaker rundt sperregrensen.

Ystebø kan håpe på at korona hindrer ham i å arrangere. Dermed slipper han å forholde seg til en verkebyll som må oppleves uhåndterlig stor.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen