Politikk

De ropte «red alert» og vant. Nå kan de blir tvunget på sosialhjelp

Kulturlivet demonstrerte i høst og fikk forlengelse. Men nå står de selvstendig næringsdrivende igjen uten noen ting fra 1. januar.

Regjeringen kom tirsdag med i alt 17, 7 miliarder i koronatiltak til det norske samfunnet. Nå får de kritikk for at de igjen har glemt de selvstendig næringsdrivende når de lager krisepakker. I høst demonstrerte norsk kulturliv for å få forlenget kompensasjonen for selvstendig næringsdrivende ut året. Det fikk de, etter forhandlinger melllom Frp og regjeringspartiene, med da med lavere dekningsgrad. Nå er det uklart hva som skjer fra 1. januar 2021.

–  Selv om regjeringen nå bevilger mange nye milliarder, så forlenger de ikke kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende. Det er overraskende, dypt skuffende og frustrerende, sier SVs kulturpolitiske talsperson Freddy Andrè Øvstegård til Dagsavisen.

Les også: – Vi forstår godt at kulturlivet sier «red alert»

Slår alarm

Også Creo, Norges største kunstnerorganisasjon, slår alarm på vegne av de mange selvstendig næringsdrivende i kultursektoren:
–  Det er Creos klare anbefaling at spesielt denne kompensasjonsordningen videreføres, da den er det siste – og ofte avgjørende – sikkerhetsnettet for flere tusen arbeidere. Husk også at det er svært mange selvstendig næringsdrivende utenfor kulturbransjen som også vil bli rammet om denne ordningen faller bort., skriver Creos forbundsleder Hans Ole Rian i en pressemelding.

Koble av?: De beste seriene på Netflix

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stor krisepakke

Regjeringen la tirsdag fram en stor krisepakke på totalt 17,7 milliarder kroner for å kompensere for koronakrisen. Den går blant annet til kommuner, fylker, bedrifter, helse og reiseliv. Kulturminister Abid Raja (V) kom også med et forslag om å utvide kompensasjonsordningen for alle kulturarrangementer som må avlyses etter innstrammingen i koronarestriksjonene. I utgangspunktet skulle ordningen stimulere til gjennomføring av arrangementer. Dette har nå blitt vanskelig, særlig i hardt rammede kommuner som Oslo og Bergen.
– Jeg ønsker fremdeles å stimulere til aktivitet, så langt det lar seg gjøre. Samtidig er smittesituasjonen i Norge så alvorlig at flere ser seg nødt til å avlyse sine arrangementer, sier Raja til NTB.
– Derfor utvider vi kompensasjonsordningen til å gjelde arrangementer som blir avlyst som følge av alle offentlige pålegg, ikke bare statlige.

–  Det er bra og skulle bare mangle at Raja nå åpner for å forlenge kompensasjonen for avlyste arrangementer. Men nå må Raja raskt avklare hvor lenge det vil vare og hvordan kompensasjonen vil fungere, slik at bedriftene og arbeidstakerne i kulturbransjene får forutsigbarhet, mener Øvstegård.

– På bar bakke

Men verken regjeringen eller kulturminister Abid Raja hadde altså noe å komme med til de selvstendig næringsdrivende tirsdag. De står uten støtte fra 1. januar 2021.
–  De vil stå på bar bakke eller tvinges over på sosialhjelp. Det er helt krise, og jeg frykter at mange vil forlate kultursektoren og få andre jobber på grunn av dette. Det vil være et stort tap for Kultur-Norge, sier SVs Øvstegård, også avventer hva som eventuelt  skjer nå når Frp og regjeringspartiene forhandler om statsbudsjettet.

Også Creos Hans Ole Rian frykter kompetanseflukt hvis de selvstendig næringsdrivende blir stående uten noen ting fra nyttår.
– Selv om andre ordninger vil vise seg å fungere godt, vil det etter vårt syn være et sterkt behov for en ordning for alle de som ikke kan benytte seg av andre tiltak, sier Rian.

Les også: Kompensasjonen blir forlenget - men dekker mindre

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.