Politikk

Moxnes må fortsatt forsvare kommunisme-ordet

Mot partileder Bjørnar Moxnes' vilje stemte et stort flertall for å beholde henvisningen til kommunisme i Rødts prinsipprogram.

Oslo  20190511.
 2. nestleder Silje Josten Kjosbakken og partileder Bjørnar Moxnes  under Rødts landsmøte lørdag ettermiddag. 
Foto: Ola Vatn / NTB scanpix

– Jeg bryr meg om er hva folk flest tenker om programmet, at det er noe de kjenner seg igjen i, med begreper som gir gjenklang og ikke legger snubletråder for oss selv. Mitt problem er at «kommunisme» ofte står i veien for det vi ønsker å få til, sa partileder Bjørnar Moxnes under den intense kommunisme-debatten på Rødt-landsmøtet lørdag.

LES OGSÅ: Rød Ungdom-lederen taler partiledelsen midt imot: Advarer mot å stryke kommunisme-ordet

Til applaus fra landsmøtesalen ble Moxnes nedstemt under avstemmingen søndag.

Av 219 delegater stemte bare 63 i tråd med partilederens anbefaling om å stryke den siste henvisningen til kommunismen i partiets prinsipprogram.

På en pressekonferanse etter at landsmøtet hadde votert over prinsipprogrammet, bedyret Moxnes at han lever godt med nederlaget.

– Vi slo helt utvetydig fast at for Rødt er sosialisme uten demokrati overhode ikke sosialisme. For det andre slås det fast at vi ikke er mot all privat eiendomsrett til bedrifter. Og for det tredje er vi også krystallklare på alle demokratiske rettigheter, ytringsfrihet, organisasjonsfroihet og frie valg.

LES OGSÅ: Moxnes vil endre «krøkkete formulert» prinsipprogram: Sosialisme uten demokrati er overhodet ikke sosialisme, slo Rødt-leder Bjørnar Moxnes fast da han tok opp den betente diskusjonen om partiets prinsipprogram

Han trakk også fram at Rødt nå har ryddet opp i ordbruken i sitt program, og blant annet strøket formulering som omtaler lederne i LO som "pamper".

– Vi har fått ryddet opp i det jeg mener har vært både sleivete formulering om "pamper", som nå er borte, og gammelmodige begreper som "borgerskapet". Vi får et program som er tydeligere og mer forståelig, og som forklarer prinsippene våre til de som er nysgjerrige på Rødt på en bedre måten enn det forrige programmet.