Politikk

Strykkarakter til Oslo Høyre

Tvungen sommerskole er feil medisin og skivebom av Oslo Høyre!

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Når programkomiteen i Oslo Høyre, med stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde i spissen, vil tvinge norsksvake elever på sommerskole, er det all grunn til å rope varsku. Det er viktig at slike meningsløse forslag kveles fra fødselen av.

Utspillet i Dagsavisen 3. januar er et soloutspill – uten forankring i grasrota. Kall det gjerne skrivebordstenkning. Det fortjener ikke omtale i den offentlige debatten. Fellesskolen må styrkes med felles tenkning på Stortinget. Skal vi få en offentlig fellesskole som fungerer for alle, må politikerne samarbeide bedre og ha tillit til de profesjonelle som jobber med elevene til daglig.

Tvungen sommerskole er feil medisin og skivebom av Oslo Høyre. Skolenes landsforbund er selvfølgelig motstander av obligatorisk undervisning i sommerferien for elever under den kritiske grensa i norsk. Vi har større tro på god tilrettelagt undervisning innenfor ordinær skoletid med økt fokus på praktiske, varierte og relevante metoder for å sikre at ingen skal gå ut av 10. klasse uten å mestre det å lese og skrive. Hva med å gå til valg på en slik skolepolitikk, Oslo Høyre? Ja, slutt også å omtale elever som «svake». Det er respektløst.

Takk til skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, som i Dagsavisen tar klar avstand fra Oslo Høyre sitt forslag om obligatorisk sommerskole: «Tvang overfor enkeltgrupper er ikke løsningen og vi skal ikke ødelegge sommerskolens suksessoppskrift: at den er spennende, leken, kreativ, utforskende og praktisk, men også teoretisk, for dem som liker det. Og frivillig. Et sted å ha det gøy samtidig som man lærer.» Ordene gleder oss i Skolenes landsforbund.

Oslo Høyre har for vane å komme med oppsiktsvekkende utspill i skolepolitikken. Partiet har tidligere tatt til orde for å innføre resultat- og prestasjonsbaserte lønninger for lærere. Oslo Høyre har i tillegg vedtatt å jobbe for fraværsgrense på ungdomsskolen. Felles for disse forslagene er at de er skivebom og møter stor motstand, både fra opposisjonspolitikere og lærerorganisasjoner.

Får Oslo Høyre flertall for sin skolepolitikk, vil det føre til en kaldere skole og et kaldere samfunn i hovedstaden. Det må ikke få skje. Til høsten er det lokalvalg, og du har mulighet til å påvirke. Husk det!

Mer fra: Politikk