Politikk

Det demokratiske gjennombruddet

Terje Tvedt har tilsynelatende gjort braksuksess med sin nye bok, Det internasjonale gjennombruddet. Han fremstår nærmest som en rockestjerne av en historiker. Militærintervensjonen i Libya er et av temaene han tar opp.

FN hadde godkjent militærintervensjonen i Libya. Og FN er en organisasjon som ofte kan synes mer ufeilbarlig enn paven; vi kritiserer ikke FN. Libya-saken viser hvordan både politisk gangsyn og kritisk journalistikk kan svikte nærmest totalt.

Men det var jo for demokrati og menneskerettigheter vi skulle bombe Libya. Vi skulle gjøre verden bedre. Vi har destabilisert store deler av Midtøsten og Nord-Afrika med vestlig, amerikansk-ledet utenrikspolitikk. Invasjonen i Libya var ledet av en mottager av Nobels fredspris, med en amerikansk utenriksminister som det finnes video av hvor hun godter seg over likvidasjonen av Gaddafi.

Såkalte humanitære militærintervensjoner er muligens et forholdsvis nytt konsept for norsk utenrikspolitikk. I amerikansk utenrikspolitikk går det ihvertfall tilbake til Woodrow Wilsons dager, da han talte i Kongressen 2. april 1917 for krigserklæring mot Tyskland og en krig for å gjøre verden trygg for demokrati.

Å spre demokrati har ofte vært en begrunnelse (evt. unnskyldning) i amerikansk utenrikspolitikk for å gi til krig. Man kan kanskje kalle dette det demokratiske gjennombruddet (militærhistorisk).

Weimarrepublikken skar seg. Det ble seier i 2. verdenskrig. Mulig at amerikanerne hadde lært av fadesen med å fjerne keisere fra tronene i Europa da de valgte å la Japans keiser bli sittende. Siden har det stort sett skåret seg med prosjekter for å utbre demokrati med militærmakt.

Når skal politikerne lære noe annet av historien enn av historiens feil å begå nye (parafrasering av den britiske historiker A.J.P. Taylor)?

Når Tvedt tar opp den norske deltagelsen i militærintervensjonen i Libya, kan det kanskje bidra til at vi snakker mer åpent om trangen (spesielt med militær tvang) til å tre demokrati nedover hodene på andre kulturer?

J.K. Baltzersen er redaktør av antologien Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender?