Politikk

I Norge har vi sosialisme for de rike og kapitalisme for resten

Landets 1.600 rikeste får en skattelette på 575.000 kroner i året. Vi andre får ti kroner dagen.

De rike stikker av med våre penger og bør rett og slett betale mer i skatt.

Om ikke de rike betaler mer i skatt, vil vi alle til slutt bli fattige. Ifølge et brev finansminister Siv Jensen (Frp) skrev som et svar på spørsmål fra Arbeiderpartiet, er det de velbeslåtte som stikker av med pengene våre. 94 prosent av skattyterne i Norge har i snitt fått 3.637 kroner i skattelette siden den blå-blå regjeringen satte seg til rette. Hvordan i all verden er det mulig for regjeringen å innføre en tier om dagen i skattelette, til deg og meg, mens landets 1.600 rikeste får en skattelette på 575.000 kroner i året. Tygg litt på den.

Sosial sikkerhet og rettigheter er et sikkerhetsnett for oss alle og balsam for sjelen. Vi skal slippe å bekymre oss om vi har mat på bordet i morgen og om datteren din kan gå til legen. Vi skal være trygge i Norge. Uten tryggheten mister vi en viktig kvalitet. Da er vi på villspor og kan fort bli det vi aller helst ikke vil bli; egoister med for mye penger. Norge er blitt en nasjon med kapitalisme for de fattige og sosialisme for de rike og velbeslåtte. «Vi skaper arbeidsplasser», heter det fra den kanten. Nei, det er kundene som skaper arbeidsplasser. Derimot sørger skatteletter, støtte og dumsnille anbud og kontrakter for at de rike stikker av med fellesskapets midler. Og går det ikke helt som de vil, så sitter truslene om å flagge ut eller legge ned, ganske så løst.

Les også: Donald Trump og «The Daily Show»: Humus eller Hamas?

De rikeste får 1.600 om dagen i skattelette. Om dagen! Vi, vi får ti. Hvor er logikken i det? I nedgangstider skrur den blå-blå regjeringen til velferdsordninger på den ene siden og øser på med skattelette for selskaper og rike på den andre. Forstå det den som kan. Når vi heller ikke har skatt på arv er forskjellene i vårt kjære Norge dømt til å bli stadig større. Ran vil jeg kalle det. Det som i Norge var en beskjeden rift mellom fattig og rik, så en kløft, er i ferd med å bli en ugjennomtrengelig dal med væpnede vakter og høye gjerder, som hindrer sosial mobilitet for stadig flere av oss.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Løsningen på utfordringene med stadig større forskjeller er enkel og opplagt. Det er ingen andre enn rikinger som vil at forskjellene skal bestå og selv der i gården er meningene delte. Vi må trå til med skattelette og lønnsøkning for de lavtlønte. De rike må slutte å tenke på seg selv mest og gi slipp på misunnelsen det virker som de har til vanlige menneskers «små drømmer» om et helt normalt liv. Mitt skatteforslag er enkelt og greit et bunnfradrag på 200.000 kroner i året for alle. Alt over det, opp til en million, bør skattlegges med 50 prosent, mens alt over en million kan ha en skattesats på 65 prosent. Ja, dette er også skattelette, men da for dem som trenger det, ikke alle de andre. Da vil de som nå har det trangt få en bedre hverdag og livet trenger ikke leves i panikk for regninger. Det står bare på politisk vilje. Tenk alle de som jobber ufrivillig deltid og sliter med å få endene til å møtes. Deres liv vil endres drastisk med økt bunnfradrag. Men ikke minst vil forbruket her til lands øke og Norge gå bedre. En velbeslått riking øker ikke sitt forbruk om han får et par tusen i skattelette om dagen. En riking handler ikke noe mer eller mindre om han får noen titusener mer å rutte med. Han har jo allerede nok til å kjøpe hva han vil, når han vil – to ganger.

Les også: Med Trump er enden nær, helt sant

Hos dem som allerede sliter med å få endene til å møtes, vil mer penger i pungen gå til nettopp forbruk. Eller sånne ting som bleier, mat, månedskort og kino. Du vet sånt man i bunn og grunn trenger for å leve et anstendig liv i 2017. Skattelette til rike øker ikke forbruket. Det eneste vi oppnår er at forskjellene øker. Og hva gjør dere da rikinger, når det ikke lenger er nok folk som tjener det som trengs for å forbruke dine tjenester? Eller handle dine dagligvarer, bo på ditt hotell, lese avisen din, bruke strømmen din eller reise med flyselskapet ditt? Da blir også du fattig. Ja, du ja. Du vet nok hvem du er.