Innenriks
Oljepionerer: – Skuffet over at pengene ikke kommer nå
Etter lengre tids kamp er det klart: Regjeringen setter av 14 millioner kroner for å etablere en kompensasjonsordning for oljepionerer. Men hos syke oljepionerer var det skuffelse å spore.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
nsdag morgen møtte arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap), representanter for oljepionerene, Kreftforeningen og fagforeninger.
Overfor Dagsavisen kunne Brenna tidligere samme dag fortelle at regjeringen setter av 14 millioner kroner i revidert statsbudsjett for å etablere kompensasjonsordningen for oljepionerer som har fått ødelagt helsen. Målet er å starte utbetalingene tidlig neste år.
– De som jobbet i oljeindustrien i pionertiden jobbet med helt andre standarder og risikoer enn det vi ville tillatt i dag. De risikerte mye, både sin egen sikkerhet og helse. Jeg er glad for at vi nå er i gang med å få på plass et system som kan håndtere søknader om kompensasjon til de som har fått helseskader mens de jobbet med farlige kjemikalier offshore. Det er på høy tid, sier Brenna.
Men entusiasmen var lav hos oljepionerene etter møtet med Brenna. De hadde ventet at det kom utbetalinger allerede i år.
Jeg hadde forventet at det skulle komme fram noe om størrelsen på beløpet, og et tidspunkt som var litt raskere.
Hans Marwoll, oljepioner
Skuffet over Brenna
– Jeg må si at jeg er veldig skuffet, sier oljepioner Hans Marwoll til Dagsavisen etter møtet.
– Jeg hadde forventet at det skulle komme fram noe om størrelsen på beløpet, og et tidspunkt som var litt raskere. Det begynte å haste for veldig mange. Nå blir det et halvt års venting igjen, fortsetter han.
– Er det noe positivt i det Brenna kom med?
– Vi har fått en dato at det skal skje noe på budsjettet til høsten. Men vi har ventet i mange år. Så det kommer i neste budsjett. Det er også bra at regjeringen nå vil jobbe med dette, og at det vil skje noe på sikt. Men jeg hadde håpet at det ville kommet noe mer konkret nå, etter å ha hatt så lang tid på seg som de har hatt. Normalt sett så ville ikke stortinget hatt noe problem med å hive vekk noen milliarder, sier han.

– Var det flere enn dere som var skuffet etter møtet?
– Fagforeningslederne er fornøyde med at det er ting på gang. Men det er jo ikke de som er syke. Og vi som er syke tror jeg er ganske enige, sier han, og får støtte av oljekollega Bjarne Kapstad.
– Jeg er veldig skuffet. Nå håper jeg de andre partiene på stortinget tar dette på alvor, og gjør noe for å få fortgang, sier Kapstad til Dagsavisen.
Han fulgte møtet digitalt fra hjemstedet på vestlandet.
Brenna: Forstår skuffelsen
Flere oljepionerer har gått bort siden oljekommisjonens rapport fra 2022, og mange venter utålmodig på kompensasjon. Og de har ventet lenge.
– Oljepionerer Dagsavisen har snakket med sier de er skuffet over at det ikke kommer noen utbetalinger i år. Forstår du skuffelsen?
– Ja, det gjør jeg. Men jeg tror også at de forstår at dette er en veldig viktig milepæl mot å få på plass en kompensasjonsordning som reelt gir folk penger på konto. Og jeg har sagt på vegne av regjeringen at vårt mål er at vi skal få til det fra tidlig 2026. Da tar vi dette grepet i revidert nasjonalbudsjett, og det neste grepet i statsbudsjettet neste år, sier Tonje Brenna til Dagsavisen.
– Oljepionerene har antydet en erstatningssum på sju til åtte millioner kroner per tilfelle. Hva tenker du om de summene?
– Det er for tidlig å si akkurat hvordan ordningen blir. Det er jo i kommisjonens rapport pekt på flere alternative modeller. Og så kom det et høringsinnspill som peker i litt ulik retning. Men jeg har sagt i dag både til Kreftforeningen og den organisasjonen som representerer også de som er skadd, at de kommer vi til å være veldig opptatt av å ha dialog med i utformingen av denne ordningen, sier Brenna.

– Kommisjonens rapport er grundig, men presenterer ulike modeller for en kompensasjonsordning. Det er flere avklaringer som må gjøres før alle detaljer er på plass, sier Brenna.
– Hvor mange søknader om kompensasjon regner dere med å få inn?
– Det tør jeg ikke tro noe om, rett og slett. Men jeg håper at denne måten å lage et system for å ta imot søknader, også er noe som innbyr til tillit blant de som etter hvert vil søke. Fordi en ting er en beslutning om å få på plass en kompensasjonsordning, en annen del av det handler jo også om at man har tillit til det systemet man søker via. Og derfor er jeg opptatt at vi gjør dette på en skikkelig måte, sier Brenna.
Viktig milepæl
Dagsavisen har de siste årene hatt flere saker om oljepionerenes kamp for rettferdighet og økonomisk kompensasjon for jobben de har gjort for Norge rikdom. Mange har fått kreft og andre alvorlige og livstruende sykdommer, og håper de får et oppgjør før det er for sent.
I revidert nasjonalbudsjett som legges fram torsdag, settes det nå altså av 14 millioner kroner til å etablere ordningen. Det gjør at staten kan begynne å behandle søknader og betale ut kompensasjon fra starten av 2026.
Brenna sier målet er at det vil gå raskt fra de mottar en søknad, til utbetalingen kan skje.
Stortinget vedtok i 2021 å opprette en egen kommisjon som skulle se på og vurdere en egen erstatning til oljepionerene. I desember 2022 leverte oljepionerkommisjonen sin anbefaling.

Har forståelse for skuffelsen
Stortingsrepresentant Dagfinn Olsen (Frp) har lenge jobbet for at oljepionerene skal få sin erstatning. Han er også skuffet etter Brennas redegjørelse.
– Jeg har full forståelse for at mange oljepionerer er skuffet, for det er vi og. Jeg ville forventet at de hadde kompensasjonsordningen klar nå. Det har gått et halvt år siden vedtaket før jul, og de har modellen etter Nordsjødykkerne å gå etter. De burde hatt løsningen klar, og garantert oppstart første januar neste år, sier Olsen til Dagsavisen.

– Dette minner om nok et tiltak for å trenere erstatningen enda lenger. Hvis de vinner valget, er jeg redd de kommer til å avspise oljepionerene med knapper og glansbilder, legger han til.
Olsen sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.
Haster veldig
Også Rødts Mímir Kristjánsson er sånn passe skuffet.
Det er et skritt på veien mot seier, men det er så mange ubesvarte spørsmål at det ikke er noen grunn til å sprette champagne ennå.
Mímir Kristjánsson (Rødt)
– Dette haster fremdeles veldig, og jeg tror mange av oljepionerene som er skuffet og frustrert i dag for at pengene ikke kom. Det er et skritt på veien mot seier, men det er så mange ubesvarte spørsmål at det ikke er noen grunn til å sprette champagne ennå. Men vi ser lys i enden av tunnelen, sier han til Dagsavisen.
– Det viktigste nå, er å sørge for at departementet og regjeringen ikke velger en dårlig modell for hvem som skal få utbetaling. Det er stor forskjell på de modellene som er anbefalt i kommisjonens rapport, og det er avgjørende at man velger en modell som gjør at alle som skal ha får, og fram til den jobben er gjort, så fortsetter på en måte denne kampen, sier han.
Må ivareta alle
Kreftforeningen er glade for at kompensasjonsordningen for oljepionerene endelig er på plass.
– Nå er det veldig, veldig viktig at pengene kommer raskt. Dette er alvorlig syke mennesker som lever på lånt tid. Vi forventer at rask og enkel prosess slik de som bygde opp velstanden i landet vårt, lever når erstatningen blir utbetalt, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross til Dagsavisen.

– Vi mener forslaget om å opprette en nemnd er en god måte å organisere ordningen på. Vi forventer at departementet har lagt en god plan for informasjon til oljepionerene om hvordan de nå skal gå frem. Mange lurer nå på hvordan de skal forholde seg til dagens nyheter, sier hun.
– Det er viktig at ordningen er enkel å forstå, søke på og administrere. Mange av oljepionerene er alvorlig syke og flere har ikke kapasitet til en lang prosess i byråkratiet, avslutter hun.
– Ja, det er lov å være skuffet
Forbundsleder i Styrke, Frode Alfheim, mente at oljepionerene hadde lov til å være skuffet etter møtet med Brenna.
– Ja, det er lov å være skuffet. De var skuffet i dag og skuffet i 2024 og 2023. Men nå er vi i hvert fall i styringsfart fram mot at vi kommer i mål med noe som selvsagt skulle være på plass for lenge siden. Og det er gruppa som har gått og ventet lenger på det, så det er selvsagt lov å være skuffet. Men vi må gjøre en god jobb og sørge for at dette blir så bra som mulig og så raskt som mulig, sier Alfheim.
Styrke er LOs fjerde største forbund, med 80.000 medlemmer innen olje, gass, landindustri, ledelse og teknikk.

– For oss som jobber med politikk er det jo forståelig at vi må få på plass selve størrelsen på ordninga og utforminga på den i statsbudsjettet som kommer til høsten, og sørge for at utbetalingen går så raskt som overhodet mulig. Selvsagt skulle dette vært på plass for lenge siden, men nå vet vi i hvert fall at nå rykker vi raskt framover, sier han.
Les også: Fra lynolsniffende unggutt til Det ovale kontor (+)
Les også: Åge Aleksandersen synger ut: – Det er et oppriktig raseri som ligger bak