FOTO: MARIUS NYHEIM

Zerosamfunnet i sikte

Marius Holm (40) er daglig leder i miljøstiftelsen Zero. Zerokonferansen arrangeres i Folketeateret i Oslo i dag og i morgen.

 

I år starter den tiende Zerokonferansen, men hvorfor ble den første Zerokonferansen arrangert?

– Da vi arrangerte konferansen første gang i 2006, hadde Lavutslippsutvalget akkurat lagt fram sin utredning. Målet med konferansen var å formidle konklusjonene derfra, og vise at et lavutslippssamfunn er mulig.

Hvordan har konferansen utviklet seg fra oppstarten og fram til i dag?

– Zerokonferansen har vokst år for år, fra å være en halvdags konferanse i festsalen på Håndverkeren, til at vi de siste årene har samlet over 1.100 deltakere fra næringsliv, myndigheter og organisasjonslivet til en todagers konferanse. På veien har vi hatt kjente talere som Arnold Schwarzenegger, Kofi Annan og Bob Geldof. Nå har vi etablert oss som møteplassen der alle som er interssante i klima må være, og vi er ikke lenger avhengig av den type trekkplastere.

Hva ønsker dere å oppnå med denne konferansen?

– I år er fokuset på det vi kaller «de grønne spydspissene». Vi vil løfte fram game changere; grepene, teknologiene og idéene som endrer spillereglene og utnytter sitt handlingsrom til å bane vei for store endringer som bringer oss nærmere et utslippsfritt samfunn. Noe av det viktigste vi gjør, er å legge fram et veikart for hvordan hele den norske transportsektoren kan bli utslippsfri i 2030.

Hva kan du si om årets program?

– Jeg gleder meg spesielt til å høre Michael Liebreich. Han er en global guru innen grønn finans og grunnleggeren av Bloomberg New Energy Finance, verdens ledende leverandør av informasjon om fornybar energi til investorer, energiselskaper og myndigheter. Det blir også spennende å se Rainer Baake, en av arkitektene bak tyske Energiewende, i møte med vår egen energiminister Tord Lien. I år har vi også løftet dag to til et nytt nivå, med mange spennende seminarer der nye idéer kan oppstå i møtene mellom innledere og konferansedeltakere. Og vi fyller Youngstorget med en egen ZEROexpo, der vi viser fram ny teknologi som tar oss nærmere det utslippsfrie samfunnet.

Er vi i ferd med å få virkemidlene vi trenger for å hamle opp med klimautfordringene?

– Ja, en av de virkelig store endringene siden 2006 er at vi nå vet at fornybar energi og batteriteknologi til transportsektoren kommer til å bli konkurransedyktig med forurensende fossil teknologi. Vi har gått fra at vekten har vært på å drive fram nye virkemidler, til at det viktigste er å presse på for å øke farten og videreutviklingen. Løsningene er på vei, men vi har dårlig tid.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg er nok for sta til å ha en enkelt bok som betyr mye for livet mitt. Men det beste jeg har lest i det siste, tror jeg er «Svøm med dem som drukner» av Lars Mytting. Den treffer ekstra godt oss fra bygda. Det gjør også hans mindre kjente, men like briljante bok «Hestekrefter.»

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Hvis heisen ikke har overvåkingskamera, ville jeg valgt kona.