Arnstein Vestre. FOTO: NATUR OG UNGDOM

Yrkesdemonstrant

Arnstein Vestre (22) ble denne uka valgt til leder i Natur og Ungdom.

Hva blir din viktigste oppgave nå?

- Det blir å følge opp Erna og Siv og sørge for at de leverer den gjennomslagskraften de har lovet også i klimapolitikken. Altså at norske klimautslipp faktisk går ned i den neste perioden.

Men du er helt sikker på at klimaendringene er skapt av mennesker?

- Ja! Og jeg mener at tida for å diskutere det er over for lengst.

Hva skal til for at politikerne forstår?

- Det har jeg spurt meg selv om også. Jeg tror de aller fleste har skjønt tegninga og hører på det øredøvende flertallet av forskere som sier at det er menneskeskapt. Så har du noen som ikke har tatt meldinga enda. De som sitter i regjeringsapparatet bør få klar beskjed av Erna om hvordan det henger sammen. Jeg mener at Erna bør ta et oppgjør med de tankene der, sånn at det ikke er noen tvil om hvilken oppfatning som gjelder for regjeringen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det er en bok som heter «Aktivistens håndbok». Det er bok som vi i natur og Ungdom ga ut for noen år siden som gir en slags «how to» være en aktivist og kjempe for miljøet. Den leste da jeg ble med i Natur og Ungdom og den har betydd mye for tida min i Natur og Ungdom.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å, det er jo så mangt. Det å lese en god avis på morgenen, med en kopp kaffe og høre på radioen. den halvtimen, den setter jeg pris på.

Det er ikke alle på din alder som svarer sånn.

- He, det er mange andre ting som gjør meg lykkelig også altså.

Hvem var din barndomshelt?

- Det er en person jeg så veldig opp til da jeg var yngre og det var Spider-Man. Onkelen hans sa jo «with great power, comes great responsibility». Spider-Man tok ansvar. Han var helten min da jeg var yngre.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Det jeg misliker mest med meg selv er min dårlige samvittighet. Det å være leder i en organisasjon betyr jo at du av og til flyr litt mye. Og i det siste har vi jo jobbet en del i Lofoten og det er viktig med tilstedeværelse. Så, da har det blitt en del turer til Lofoten.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da går jeg på en konsert. Den siste konserten jeg var på, var før jul. da var jeg og hørte Senjahopen spille jula inn under den faste konserten på Rockefeller. Det var veldig bra.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Jeg tror at dersom regjeringen åpner for gruvedeponi i Førdefjorden i Sogn og Fjordane, da skal jeg ta fram håndplakatene og gå i tog. Det er mange saker å gå i tog for og det er jo blitt av jobben min på en måte.

Yrkesdemonstrant altså?

- He, he. På mange måter.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Det tror jeg ville vært Erna Solberg, og jeg ville sagt til henne at hun må ta et oppgjør med klimafornekterne som sitter i regjeringen hennes. Og så ville jeg sagt til henne at vi kommer til å vokte over henne som ørner. Hvis det går an å si? Eller er det falker? Den her fuglen i hvert fall. Vi kommer til å vokte over dem og sørge for at de følger opp det de har sagt om at de skal forsterke klimaforliket. Man sier jo gjerne at nye regjeringer har en fredningstid. Nå er den utgått.

espen.rusdal@dagsavisen.no