Navn i nyhetene

Vitenskapelig freakshow

Fysiker og programleder Andreas Wahl (32) står bak showet «Elektrisk», som kommer til Chateau Neuf i Oslo i mars.

Hva er egentlig dette for en forestilling?

– Den tar for seg den hverdagslige og kjedelige, men akk så dødelige og ganske fascinerende elektrisiteten. Jeg forsøker å plukke opp en tradisjon som har ligget brakk i 150 år. På slutten av 1800-tallet var det første batteriet på turné rundt på teatrene i Europa, og de nyeste og rareste maskinene ble vist fram i salongene til rike herrene på vestkanten. Forestillingen min er litt vanskelig å plassere, men jeg pleier å si at det er en krysning mellom et foredrag, et trylleshow, en teateroppsetning og et freakshow.

Hva kan publikum vente seg fra scenen?

– Noen ganske fascinerende og spektakulære demonstrasjoner. Jeg skal blant annet bruke en teslaspole til å lage innendørs lynnedslag på opptil 1 million volt. For folk flest er det bare et tall, men du kan tenke deg at det er 230 volt i en vanlig stikkontakt. Hvis du ganger det med 1.000, er du oppe i 230.000 volt, og lynnedslaget er 4 ganger kraftigere. Jeg skal la meg utsette for dette lynet og forhåpentligvis overleve. Det står en hjertestarter noen få meter unna bare for å være på den sikre siden, og det skal være trygt for publikum.

Hvorfor er fysikk så spennende?

– Jeg er nysgjerrig, ikke bare på maskiner, temperaturer og magnetisme, men også hvorfor en person gikk fra festen og ikke den andre, politiske systemet og hva som gjør at kollegaene mine oppfører seg som de gjør. Av alle spørsmål jeg sitter med, kan fysikken svare på en god del av dem, men på ingen måte alle. På et punkt i livet mitt bestemte jeg meg for å gå for fysikken, og jeg tror egentlig det bunnet i nysgjerrighet.

Tror du dette showet er oppskriften på få folk interessert i vitenskap?

– Nei. Dette er først og fremst underholdning. Men kanskje det er med på å gjøre terskelen litt lavere og bidra til at folk får opp øynene og mister noen av fordommene mot fysikk.

Du har også en nettside hvor du selger produkter som mentos-fontene og kunstig snø. Hva er tanken bak?

– Salget av kunstig snø har ikke gått så veldig bra den siste uka. Hehe. Jeg vil gi folk opplevelser knyttet til nysgjerrighet, undring og naturvitenskap. Det er det jeg gjør både på TV, i dette showet og i nettbutikken. Folk skal kunne få eksperimentere litt hjemme også, og de fleste produktene jeg selger er så sære at man ikke hadde fått tak i dem i Norge hvis ikke jeg hadde tatt dem inn.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Naturfag som allmenndannelse» av Svein Sjøberg.

Hvem var din barndomshelt?

– I ungdommen var jeg veldig fascinert av Brian McFerrin (amerikansk a capella-artist, journ.anm.). Han er kanskje mest kjent for låten «Don’t Worry, Be Happy», men han er først og fremst en fantastisk scenepersonlighet og flink til å bruke publikum. Jeg er fortsatt fascinert av ham.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg synes det er drøyt at vi deporterer flyktninger til Russland. Det gjør meg flau over å være norsk.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Elon Musk, grunnleggeren av Tesla.

Mer fra Dagsavisen