Ville stått fast med Abid Raja

Det ville gitt Frps Roy Steffensen inspirasjon å forsøke å fikse heisen selv.

Hvem: Roy Steffensen (39)

Hvorfor: Ville ikke være medlem av Tybring-Gjeddes «nye» Frp.

I forkant av helgens sentralstyremøte i Frp var du tydelig på at du ikke ville gå med på å ta Frp i nasjonalkonservativ retning, slik Christian Tybring-Gjedde foreslo. Hva var problemet med Tybring-Gjeddes forslag?

– Jeg tenker at det er innafor å være misfornøyd med mye av det vi gjør, og ikke minst mye av det vi ikke gjør, i regjering. Innimellom er jeg nok like fortvilet som Tybring-Gjedde, og skulle gjerne sett at vi hadde større gjennomslag, men en totalrenovering av partiet med ny logo, ny ideologi og å forsøke å plassere oss i sentrum av norsk politikk blir veldig rart. Frihet for enkeltmennesket, reduksjon i skatter, avgifter og offentlige inngrep har vært rettesnoren vår i over 40 år, og jeg ser ingen grunn til å kaste prinsippene over bord for å finne nye.

Du gikk faktisk så langt at du truet med å forlate partiet. Hva ville det kostet deg?

– Etter over 20 år som medlem så knytter man jo bånd til et parti, nesten på linje med det å heie på fotballag, så et brudd ville vært vondt. Men det hadde ikke vært med den typiske «George Costanza»-replikken i å avslutte et forhold, med å si «it’s not you, it’s me», for i dette tilfellet ville det i så fall vært partiet som forlot meg. Jeg er imidlertid svært glad for at sentralstyret la ballen død for denne diskusjonen allerede på fredag som var.

Hva mener du Frp bør gjøre for å gjøre et bedre valg i 2021?

– Jeg synes det er inspirerende å se at i alle kommunene hvor vi hadde ordføreren så ble vi største parti. Det betyr at folk som får oppleve Frp sin påvirkning i politikken liker det de får servert. Da må vi trekke lærdom av de, og vi må se til de fylkene hvor vi gjorde det best. Hvilke temaer engasjerer, hvilken profil har Frp i de fylkene og hvilke saker de velger å fronte. Vi må la oss inspirere av dem som får det til.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– En av de siste jeg leste som gjorde inntrykk på meg, var «Vintertonar» av Anders Totland, som er en roman om vold i nære relasjoner. Den ga meg en leseglede det er lenge jeg har opplevd, og selv om boken var kort og holdt igjen, sitter man igjen med mange inntrykk og tanker, og de ubesvarte spørsmålene kverner videre etter man er ferdig. Ikke helt svar på spørsmålet ditt, men Stortinget starter opp igjen snart så fint å få trene litt på å svare på annet enn det man blir spurt om.

Hva gjør deg lykkelig?

– Den ubetingede kjærligheten som møter meg da dattera mi løper mot meg og kaster seg i armene mine de gangene jeg rekker å hente henne i barnehagen.

Hvem var din barndomshelt?

– Erik Thorstvedt. Tror egentlig han er min helt fortsatt.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er lite praktisk av meg, og så skulle jeg ønske jeg var mer strukturert.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Før snek jeg meg ut hjemmefra for å gå på fest, nå er jeg kommet i den alderen at jeg sniker meg bort fra fest for å gå hjem og sove, så når jeg skeier ut nå så handler det nok først og fremst om å spise så mye feit og god mat at jeg angrer i flere dager etterpå.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Om noen organiserer et tog til støtte for oljearbeideren og fortsatt aktivitet på norsk sokkel så vil jeg gå i det. Å avvikle oljenæringen vil føre til en uendelig mengde demonstrasjonstog, for uten inntektene næringen gir oss vil vi måtte kutte kraftig i hva vi bruker penger på. Da vil det bli mange sinte og frustrerte mennesker i gatene, da.

Er det noe du angrer på?

– Det er mye jeg ville gjort annerledes i livet om jeg kunne valgt på ny, men jeg angrer ikke på noe. Alle valg vi tar i livet får konsekvenser og gjør at man er den man er og hvor man er.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Etter de siste ukene tenker jeg at det hadde vært greit å sittet fast med Abid Raja, for akkurat nå hadde nok det gitt meg inspirasjon i massevis til å klatre gjennom luken i taket og forsøkt å fikse heisen selv.