FOTO: NTB SCANPIX

Vil være et forbilde

Jonas Oppøyen (24) er hockeyspiller i Vålerenga, som er formlaget i norsk hockey, med fem seiere på rad.

 

Dere er formlaget i norsk hockey, og har vunnet fire kamper på rad. Hvorfor er Vålerenga blitt så gode nå?

– Det er ikke lett å si. Det er perioder man har i løpet av en sesong. I november, hadde vi fem tap på rad, som kunne bikket vår vei. Mot Lillehammer scorer vi med bare 18 sekunder igjen. Sånt skjer når vi er i flytsonen.

Vålerenga har som målsetting å alltid vinne noe. Men i år har dere lagt ambisjonene lavere. Er det en bevisst handling, for å dempe presset?

– Jeg har forstått det sånn, at vi ikke bruker opp poengene på å bygge et bredt lag i år. Vi satser heller på å få unggutter et steg videre, og bygge opp et lag mot ny hall. Dermed blir førsteplassen litt vanskeligere å nå.

Gjennom TV-serien Iskrigerne har dere vekket hockeyinteressen over hele landet. Hva har denne oppmerksomheten gjort med deg som menneske og spiller?

– Det er klar at det har vært et løft for norsk hockey, og ikke minst for Vålerenga. Vi har et mye høyere publikumssnitt enn tidligere. Jeg får mange hyggelig meldinger på Facebook og Twitter. Og mange barn og unge vil ha bilde og autograf. Og jeg prøver å være et godt forbilde for dem.

All banningen i serien er vel ikke å være et godt forbilde?

– Nå har ikke jeg barn selv, så det er litt vanskelig å svare på det. Men all banningen er ikke det mest positive med serien. Ofte, særlig når det går dårlig blir banning en naturlig reaksjon. Vi er bare voksne i rommet, og tenker ikke på at barn skal se programmet.

Snart er Jordal Amfi, OL-arenaen fra 1952 historie, og ny arena skal bygges. Hva vil det ha å si for hockeyinteressen?

– Det kommer til å bli et nytt anker i norsk hockey. Det er bare å se hva DnB Arena har betydd for Stavanger Oilers. En ny hall vil være revolusjonerende for norsk hockey.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg har lest mange biografer. Jeg likte Zlatan-boken veldig godt. Likte også «Helvetesuka» av Erik Bertrand Larssen godt. Begge de to bøkene har motivert meg.

Hva gjør deg lykkelig?

– Kjæresten, familien og venner.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg hadde mange, mens skal jeg velge et par, så hadde jeg Ole Gunnar Solskjær i fotball, og Joe Sakic, som tidligere spilte for NHL-laget Colorado Avalanche, innen ishockey.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det at jeg ikke er noe A-menneske. jeg er generelt i dårlig humør om morgenen, og trenger en kaffe før jeg er i pratehumør.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da kjøper jeg masse godterier, legger meg på sofaen og trykker meg så full at jeg får vondt i magen.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Det er mange saker jeg brenner for. Miljø er en sak som er viktig for meg.

Er det noe du angrer på?

– Det er alltids noe, men jeg kommer ikke på noe spesifikt.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Petter Stordalen. Han tror jeg det ville vært interessant å snakke med.