Navn i nyhetene

Vil stå i heisen med Fugelli

Veidirektør Terje Moe Gustavsen (59) trapper opp kampen mot trafikkdøden.

191 mistet livet i 2013-trafikken. Dette er 46 flere enn i 2012. Hva er årsaken til denne økningen?

- Vi har ikke en klar formening om hvorfor. Men vi vet ganske mye om disse ulykkene. Vi vet at denne dramatiske økningen i hovedsak skjedde i det andre halvåret av 2013. Men vi må nok dypere inn i tallene før vi slår fast en klar årsak.

Ser dere noe mønster når det gjelder dødsulykkene?

- Selv om analysene gjenstår kan vi se noen likhetstegn. Det er fortsatt en overvekt av ulykker i helgen, og rus, fart og manglende beltebruk er viktige faktorer.

Hva gjør dere nå for å få ned dødstallene dette året?

- Vi går gjennom alle ulykkene. Vi har våre folk ute på de fleste ulykkene og gjør analyser. Så er vi snart klare med en ny tiltaksplan for trafikksikkerhet, sammen med Politidirektoratet, Helsedirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Trygg Trafikk, fylkeskommunen og de største bykommunene. Tiltaksplanen gjelder for 2014-17. Planen bygger på Nasjonal transportplan og har et ambisiøst etappemål om maksimalt 500 drepte og hardt skadde i 2024. Noen av tiltakene er fysiske, knyttet til veien, som flere midtdelere. Men det er også tiltak knyttet til kjøretøy og sjåførens holdninger.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- «Treenigheten» av Leon Uris, en bok om Irland. Den boka ga meg en forståelse for Irlands nære historie og bakgrunn for de konfliktene som har vært der. Bloody Sunday er faktisk bare drøyt 40 år tilbake i tid (Nord-Irland, 30. jan. 1972, britiske soldater åpnet ild mot en borgerrettsmarsj. 13 mennesker ble drept. journ.anm.). Dette er en del av vår tids historie. Det gjorde dypt inntrykk å lese om, og vekket også et engasjement hos meg.

Hva gjør deg lykkelig?

- God seiling. Fint vær, helt stille og med gode venner og familie i båten.

Hvem var din barndomshelt?

- Faren min sto nok sentralt her, ja.

Hva misliker du mest 
ved deg selv?

- Det at jeg er urimelig utålmodig, at jeg noen ganger er for lite tolerant, og at jeg synes det er voldsomt kjedelig å trene.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Når du er blitt nesten 60 skeier du mye mindre ut. På nyttårsaften feiret vi med gode venner, og det er kanskje da en skeier ut? I skikkelig festlig lag med god mat og noe godt å drikke.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Jeg ville gått i demonstrasjonstog for trafikksikkerhet og menneskerettigheter.

Er det noe du angrer på?

- Haugevis. Men det har jeg ikke tenkt å ta i avisen. Dessuten bruker jeg lite tid på å angre.

Hvem ville du helst stått 
fast i heisen med?

Per Fugelli. Fordi han klarer å formidle så mye livsvisdom på så liten tid.

Mer fra Dagsavisen