Vil overbevise Høie

Helsepartiets Lene Haug hadde aldri tatt i en ropert før hun ble bedt om å holde en apell nedleggelsen av varmtvannsbassenget på Diakonhjemmet. Nå er hun frontkjemper mot nedleggelsen av Ullevål sykehus.

Hvem: Lene Sundfær Haug (50)

Hva: Nestleder i Helsepartiet.

Hvorfor: Kjemper for å bevare Ullevål sykehus.

Du har lenge stått på for å bevare Ullevål sykehus. Hvorfor har dette blitt en så viktig kampsak for deg?

– Det er fordi det er blitt synonymt på alt som er galt med helsevesenet i Norge. Det er foretaksmodellen som har gjort denne prosessen så dårlig og lite demokratisk. Det er kommet opp dårlige løsninger, og det virker som om noen få mennesker har klekket ut planer nesten for dem selv. Planer som totalt mangler forankring i fagmiljøet. Vi kan ikke drive sykehus i Norge som om det var bedrifter. Helsestrukturen i Norge trenger en mer demokratisk styring. Sykehusplanene er det verste som skje helsetjenestene i Norge, så derfor har jeg engasjert meg.

Ullevål er gammelt og nedslitt. Hade det ikke vært bedre å bygge nytt?

– Noe av gammelt og nedslitt, og noe er flott og nytt. Akuttmottaket fra 2014 blant annet er meget bra. Vi vil erstatte det som er gammelt og nedslitt med nye bygg. Vi trenger penger til helsetjenestene, ikke til monumenter på Gaustad.

Føler der at dere blir hørt av politikerne?

– Nå er jeg en slags politiker selv, og jeg føler at vi blir hørt. I Oslo bystyre er alle partiene bortsett fra Høyre og Ap enige med oss. Jeg har jobbet aktivt med denne saken i ett år, og vi har fått til store bevegelser. Selv i mitt gamle parti Høyre har vi fått snudd oppfatningen til mange. En del hører på gode argumenter, og så er det noen som er fastlåst, og det gjelder dessverre en del av dem som sitter med makta. Det er gått prestisje i denne saken, og toppene har giftet seg med regjeringen og helseminister Bent Høies (H) løsning med løsning. Jeg har mest tro på at Høyre endrer mening i denne saken, men det undrer meg at Oslo Aps topper støtter Bent Høie. De ofrer Groruddalen, for regjeringens løsning, Planene inneholder ingen løsning for innbyggerne i Groruddalen.

Du har tidligere vært kampanjeleder for Frogner Høyre. Hva fikk deg til å skifte parti?

– Jeg var kampanjeleder for Høyre og det av mye vaffelsteking. Men det var helsepolitikken jeg var mest opptatt av. jeg har vært aktiv i Høyre siden jeg var ungdom, men de skuffet meg når det gjaldt helse og omsorg. Det ble for mye bedriftsøkonomi og for lite samfunnsøkonomi. Så da jeg da jeg fikk høre om Helsepartiet trengte jeg ikke mange sekunders betenkningstid før jeg meldte meg til tjeneste.

Du er også nestleder i Helsepartiet, styremedlem i Redd Ullevål sykehus og engasjert medlem av Bunadsgeriljaen. Tirsdag protesterte dere mot nedleggelsen av ABC-klinikken ved Ullevål. Dere gir aldri opp?

– Vi gir oss aldri. Vi er så vidt begynt. Generelt så er folk i ferd med å våkne opp, og det er i ferd med å bli et «folkeopprør». Vi har fått et todelt helsevesen i Norge, pasientene blir kasteballer mellom spesialisthelsetjenesten og det kommunale, og mange kjøper seg et bedre tilbud enn hva det offentlige kan tilby.

Hva ender dette med? Blir det boliger på Ullevål, og nytt gigantsykehus slik regjeringen vil?

– Det gjør det ikke. Man må kjempe for å vinne, og vi kommer til å vinne denne kampen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg er veldig glad i å lese, så det er mange bøker som har betydd mye for meg. Men boka som endret livet mitt, var Lise Askviks «Helsesviket». Da skjønte jeg at jeg kom til å jobbe med Lise i Helsepartiet. Den endret mitt syn på helsepolitikken i Norge.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være på sjøen eller være ute i skogen med bål. Jeg liker å være ute, men det blir for liten tid til det. Tid med barna mine og det å få politisk gjennomslag for viktige saker gjør meg lykkelig, men ingen av delene er hverdagskost.

Hvem var din barndomshelt?

– Det var Roald Amundsen og Thor Heyerdahl, oppdagelsesreisende, helter og og eventyrere.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det er vel kanskje at jeg kan være litt for sterk i meningene, og overkjøre andre mennesker

Hva gjør du når du skeier ut?

– Tar meg en øl, og spiser biff. Og sover lenge, gjerne i 15 timer. Men det skjer sjelden.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Bare den siste uka har jeg vært i tre demonstrasjoner: Forrige fredag slo flere tusen ring rundt Ullevål mot nedleggelse av sykehuset, det var mitt intitiativ. så den aksjonen var jeg hovedansvarlig for å arrangere. På mandag var jeg med på å demonstrere for at Abassifamilien skulle få komme hjem til Norge utenfor UD. Det var helt spontant. Jeg gikk forbi med en venn etter et møte og vi bare kastet oss med. På tirsdag deltok jeg sammen med Bunadsgeriljaen og Jordmorforeningen i en demonstrasjon mot nedleggelse av ABC-Klinikken.

Før jeg ble med i Helsepartiet gikk jeg aldri i tog eller demonstrasjoner. Det siste året halvåret har jeg vært med på å arrangere to fakkeltog og et bunadstog og selvsagt gått i 1. maitog, alt for en bedre helsepolitikk. Noe av det første jeg gjorde i Helsepartiet var å holde en appell i ropert mot nedleggelsen av varmtvannsbassenget på Diakonhjemmet. Før det hadde jeg aldri tatt i en ropert.

Er det noe du angrer på?

– Det burde det sikkert være. Jeg kunne nok vært mer til stede da barna var små. Nå er de 30 og 27.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Helseminister Bent Høie. Gi meg et par timer, og jeg kunne nok overbevist ham om at det ikke er noen lur idé å legge ned Ullevål sykehus. Men den heisstoppen må skje fort.